© Jeff Wall

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en BOZAR LITERATURE slaan andermaal de handen ineen om een ontmoeting tussen literatuur en beeldende kunst aan het publiek te presenteren. In de eerste editie van deze reeks lieten bekende Belgische en Nederlandse dichters op poëtische wijze een schilderij van Lucas Cranach spreken.

In het kader van de Jeff Wall tentoonstelling The Crooked Path, werden zes hedendaagse schrijvers uitgenodigd om kort proza te schrijven bij een werk van de kunstenaar. Zij interpreteren het zichtbare en onthullen het onzichtbare. De originele stemmen van de schrijvers zijn te beluisteren via de gratis audiogids , hun verhalen zijn daarnaast te lezen in de bezoekersgids.

Dat Jeff Wall schrijvers tot treffend proza weet te inspireren, heeft natuurlijk te maken met het literaire gehalte van zijn werk zelf. Wall zijn foto’s lijken niet alleen op verhalen, ze zijn er vaak ook op geïnspireerd. Hij noemt zijn eigen foto’s overigens “prose poems”. In een aparte zaal van de tentoonstelling hangen drie van Walls ‘literaire’ foto’s. Ze verwijzen rechtstreeks naar werken van Ralph Ellison, Franz Kafka en Yukio Mishima. Ook deze klassieke fragmenten zijn te beluisteren via de audiogids. De drie auteurs die Wall inspireerden, waren een zoeklicht voor BOZAR LITERATURE en deBuren, om op zoek te gaan naar hedendaagse prozaschrijvers die over de vertelkracht van deze klassieke auteurs beschikken: In Koli Jean Bofane, Bernhard Christiansen, Caroline Lamarche, David Nolens, Yves Petry en Chika Unigwe.

Op 6 september organiseren Bozar Literature en deBuren een exclusieve literaire nocturne in de tentoonstelling. De auteurs lezen op deze avond hun verhalen voor en vertellen over het ontstaan ervan.

Over de auteurs

In Koli Jean Bofane (1954, RD Congo) schreef diverse boeken vooraleer hij in 2008 debuteerde met zijn eerste roman Mathématiques congolaises. Het boek werd bekroond met drie literaire prijzen en verscheen onlangs in Nederlandse vertaling als Congolese wiskunde (De Geus, 2011).

Caroline Lamarche (1955, België) is een van meest succesvolle schrijvers uit Franstalig België. Ze publiceerde zes romans en ontving in 1996 de Prix Rossel voor Le jour du chien (in het Nederlands vertaald als De Dag van de Hond, Van Oorschot, 1999).

Yves Petry (1967, België) is een van de opmerkelijkste stemmen in de nieuwe Vlaamse prozagolf. Zijn jongste roman De Maagd Marino (De Bezige Bij, 2010) is geïnspireerd op de ‘Kannibaal van Rotenburg’ en werd zopas bekroond met de Libris Literatuurprijs 2011.

Chika Unigwe (1974, Nigeria) debuteerde in 2005 als één van de eerste allochtone schrijvers in Vlaanderen met De Feniks. Daarna volgde de roman Fata Morgana (2007), dat als On black sisters’ street (2009) in Engelse vertaling verscheen bij het gerenommeerde Jonathan Cape. Recent verscheen haar derde roman Nachtdanser (De Bezige Bij, 2011).

Bernhard Christiansen (1967, Duitsland) is schrijver, literair performer, cabaretier en theatermaker. Hij won in 2007 het NK Poetry-slam en debuteerde recent met de Nederlandstalige poëziebundel Nu daarentegen (De Contrabas, 2011).

David Nolens (1973, België) is een van de best bewaarde geheime onder de jonge Vlaamse prozaschrijvers. Hij debuteerde in 2004 met de roman Vrint. Recent verscheen de roman De kunst van het wachten (De Bezige Bij, 2011), een tocht vol ‘angstige vreugde’ door deze tijd.

De audiogids en de bezoekergids (NL-FR-EN) zijn gratis beschikbaar.

“Proza voor Jeff Wall” is een samenwerking tussen BOZAR LITERATURE en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

(foto © Jeff Wall)

Paleis voor Schone Kunsten, ingang via Ravensteinstraat, 1000 Brussel

€7. Bestel uw tickets (max. 2 per bestelling) via e-mail literature@bozar.be (75 plaatsen)