De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die vooralsnog ongezien moeten blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de noodzaak van kunst meer dan ooit gevoeld wordt, klinkt het overal om ons heen.

Daarom geven wij de beste cultuurtips voor de thuisblijver. Met kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, met virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici. Met vandaag tips voor popmuziek van Leon Verdonschot.

Nu liveconcerten en festivals niet meer mogelijk zijn, dan maar zo klein mogelijk. Live vanuit de woonkamer of de lege concertzaal. De stroom aan online optredens is een categorie op zichzelf aan het worden: het is niet alsof je naar een dvd van een liveshow zit te kijken, daarvoor is de afwezigheid van publiek te nadrukkelijk, al helemaal wanneer de band gewoon op het podium van een zaal staat, met de volledige lichtshow en verdere productie.

1. Laura Jane Grace

‘Als ik er niet in slaag om tijdens een quarantaine minstens één album te schrijven, wat voor artiest ben ik dan?’ vroeg zangeres Laura Jane Grace zich vorige week af op social media. Drie weken geleden waren haar accounts nog een verzameling van filmpjes on the road met haar band Against Me!, en enthousiasme over haar rol in de campagne van Bernie Sanders (‘Hij kondigde me aan met Laura Jane Grass!’), nu resteren boodschappen aan de buitenwereld vanuit huis. Soms grappig, soms geïnspireerd, soms merkbaar ronduit verveeld. Zoals die buitenwereld zelf.

2. Dropkick Murphys

De Dropkick Murphys lieten een show van hun jaarlijkse serie shows tijdens St. Patrick’s Day, in hun eigen Boston, toch doorgaan, live op alle social media-kanalen van hun ‘DKM-TV’. Twee uur lang de volle live-energie van een show voor een volle zaal, voor een lege zaal. ‘Spelen voor veel mensen levert me geen zenuwen op, spelen voor geen mensen wel’, zei voorman Ken Casey. Kijkers mochten vrijwillig doneren, het geld ging naar inwoners van Boston die lijden onder de quarantaine. Streaming Up from Boston staat integraal op YouTube; de show zelf begint rond 13'00.

Erg vermakelijk zijn de filmpjes die fáns dan weer maakten tijdens de show, van hun fysieke reacties óp die show, waar ze niet bij waren maar ook weer wel. Achter elkaar geplakt leveren ze toch nog de energie van een publiek op. Zie hier het nieuwsitem van NBC Nightly News over de fans en hun ‘best concert we never went to’:

3. Thuisconcerten

Het andere uiterste, en om allerlei praktische, financiële en gezondheidsredenen ook het meest voorkomend op dit moment: thuisconcerten. De artiest in de eigen woonkamer.

Ryan Adams postte de eerste dagen van de coronacrisis iedere dag eigen werk, momenteel speelt hij iedere dag een cover op verzoek. De vermakelijkste is die van INXS’ Never Tear Us Apart, gespeeld voor zijn kat Theo.

Wende Snijders plaatst haar nieuwe werk onder de titel Quarantaine Sessies op haar social media. Waaronder deze Love.

Zangeres P!nk speelde op haar instagram-account op de piano een cover van To Make You Feel My Love (Adele), en noemde het een ‘free concert slash piano lessons from my heart to yours’.

4. In My Room

Er ontstaan inmiddels ook gestructureerde vormen van thuisconcerten. Het blad Rolling Stone gaat drie keer per week In My Room-sessies de wereld insturen. De eerste twee waren met Beach Boy Brian Wilson, vanuit zijn huis in California, en zangeres Angelique Kidjo vanuit haar huis in Parijs.

Eveneens regelmatig terugkerend, en ook langer, worden de optredens onder de vlag van Together at Home, waar Chris Martin (Coldplay) en John Legend enthousiaste ambassadeurs van zijn, ter ondersteuning van de anti-armoedebeweging Global Citizen. Martins solo-concert van een half uur is hier terug te kijken.

Fraai zijn ook de dagelijkse (!) mini-concerten van Ben Gibbard (Death Cab For Cutie, The Postal Service), live vanuit zijn studio, met ruimte voor verzoekjes, en elke dag ten bate van een ander goed doel.

5. Willie Nelson

Het zijn allemaal mooie, hartverwarmende pleisters op een grote wonde; die van het plotseling wegvallen van collectieve live-ervaringen. De meest vergaande oplossing kwam van countryzanger Willie Nelson, die zijn eigen jaarlijkse muziekfestival Luck Reunion in zijn achtertuin op het laatste moment gecancelled zag worden. Hij liet de geboekte artiesten, van Lucinda Williams tot Margo Price, toch optreden, maar dan vanuit hun eigen huis of studio, en liet al die shows op de festivaldag, 19 maart, vijf uur lang uitzenden als een ‘free, tip-only live stream’. Tami Nelson zong vanuit een platenzaak in Nieuw-Zeeland.

En Paul Simon, zijn vrouw Edie Brickell en hun dochter LuLa coverden vanuit hun tuin in Hawaï All I Have to Do Is Dream van The Everly Brothers, samen met hun buurman, acteur Woody Harrelson. Op de achtergrond hoor je de vogels meezingen. Dat is dan straks, als dit allemaal voorbij is, weer ondenkbaar. Een fragment.