New York – Het in september 2016 in Washington D.C. geopende Trump International Hotel lijkt gezien de opzichtige schijn van belangenverstrengeling geen voor de hand liggende locatie om bij de regering-Trump te lobbyen. Het peperdure hotel is immers eigendom van de familie van zijn naamgever, de huidige Amerikaanse president. Dat weerhield de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke er begin 2017 niet van om in het hotel een toespraak te geven aan het bestuur van het American Petroleum Institute, een invloedrijke lobbygroep voor de olie-industrie. Sindsdien heeft een legioen aan lobbyisten het Trump International Hotel gebruikt als ontmoetingsplek met Republikeinen uit het Congres en vertegenwoordigers van de regering-Trump, zo blijkt uit een nieuw rapport van de non-profitorganisatie Public Citizen. Volgens die door Ralph Nader opgerichte groep gaat het behalve om lobbyisten uit de energiesector ook om officials van de regeringen van onder meer Saoedi-Arabië, Maleisië en Koeweit.

Vorige week werd bekend dat de Independent Petroleum Association of America (ipaa) het hotel in maart als locatie wil gebruiken voor zijn jaarlijkse lobby-evenement. De ipaa vertegenwoordigt energiebedrijven als Anadarko, Marathon Oil, Devon Energy en Noble Energy. Op de agenda staan onder meer een ontbijt met Steve Scalise, de tweede Republikein in het Huis van Afgevaardigden, en vertegenwoordigers van het Environmental Protection Agency, de milieuwaakhond die onder Trump geleid wordt door klimaatontkenner Scott Pruitt.

Twee onderzoeksjournalisten van de nieuwssite The Intercept suggereren dat de ipaa het Trump International Hotel niet alleen als locatie voor haar evenement heeft gekozen om te lobbyen, maar ook om de regering-Trump te belonen voor recente, haar welgevallige besluiten. Zo heeft de associatie jarenlang gelobbyd voor de goedkeuring van de Dakota Access-pijpleiding, een infrastructuurproject dat onder meer de kosten van fracking in de staat North Dakota moet verlagen. In februari 2017 kreeg dit project groen licht van de regering-Trump, ondanks hevige protesten van milieuactivisten. De ipaa was ook een grote tegenstander van door de regering-Obama vervaardigde regulering die de uitstoot van methaan tijdens fracking moet terugbrengen. Trump heeft de inwerkingtreding van de regulering inmiddels opgeschort. Ook de recente reeks van beslissingen van de regering-Trump om nieuw land en water open te stellen voor fracking en olieboringen zal de ipaa zeer waarschijnlijk positief hebben ontvangen.