Londen – Een kleine maand voordat twee Russische geheim agenten naar Salisbury waren gegaan om hun overgelopen oud-collega Sergei Skripal te vergiftigen, had de Britse buitenlandse veiligheidsdienst MI6 haar zorgen geuit over het gevaar uit het oosten. Het betrof de recente notering van EN+, een energiebedrijf van de aluminiumtsaar Oleg Deripaska, op de Londense beurs. Dat deze vriend van Poetin en topleverancier van militair materieel zomaar een miljard pond kon ophalen in The City werd in inlichtingenkringen gezien als een ‘schandaal’.

De villa van Deripaska, een persona non grata in de Verenigde staten, aan Belgrave Square is tevens een van de haltes op de ‘Kleptocratie’-tours die in Londen worden gehouden door een Russische dissident en anti-corruptieactivisten. De tocht leidt langs het onroerend goed van Poetins vrienden. Een van hen, Andrei Yakoenin, heeft advocaten ingeschakeld om pottenkijkers bij zijn villa weg te houden. Voor de organisator van deze rondleidingen is het duidelijk: Londen is de plek om Russische roebels wit te wassen.

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de vier grote ‘consultancy-kantoren’. Onder de kop ‘Plunderen met Poetin’ heeft het satirische onderzoeksmagazine Private Eye laten zien hoe kpmg, PwC, EY en Deloitte sinds de val van de Muur de opkomst van het wildwestkapitalisme in Rusland hebben gefaciliteerd. Het kritisch bekijken van de boeken maakte plaats voor faciliteren van dubieuze personen en bedrijven, zoals de Letse Parex-bank, die een sleutelrol speelde bij de ‘emigratie’ van zwart geld uit Rusland.

Al tijden klinkt de roep, in navolging van de Amerikanen, om eens kritischer te kijken naar het Russische geld in ‘Londongrad’. Na ‘Salisbury’ kreeg oligarch en Chelsea-eigenaar Roman Abramowicz te horen dat zijn werkvergunning niet zou worden verlengd, maar daarmee lijkt de regering te willen tonen dat ze ‘iets’ doet. Het is schijn. Terwijl May dit voorjaar Europese sancties verlangde tegen Russische bedrijven haalde Gazprom 750 miljoen pond op in Londen, begeleid door PwC. De Russische ambassadeur in Londen glunderde.

Gezien de werkgelegenheid die de Russen in Londen scheppen – van bankiers, adviseurs en advocaten tot oppassers en schoonmakers – is het geen wonder dat de regering terughoudend is. Bovendien is Rusland een belangrijke afzetmarkt na de Brexit. Vanaf de andere kant ziet het Kremlin het Verenigd Koninkrijk als een zwakke plek, ook in politiek opzicht. Labour onder Jeremy Corbyn koestert een zwak voor de Russische beer, terwijl de Conservatieven zakelijke banden koesteren met rijke Russische donateurs.