DEN HAAG – LPF wil regeren met CDA en VVD. ‘Het lijkt mij hoogstwaarschijnlijk dat wij meeregeren, men kan niet om ons heen’, aldus Jim Jansen van Raay gisteravond in Hotel Des Indes, waar Lijst Pim Fortuyn (LPF) de verkiezingsuitslag afwachtte en met luid gejuich en tevredenheid ontving. ‘Van nul naar 26, dit is historisch nog nooit vertoond’, aldus Van Raaij. ‘Ik ga lekker de Kamer in.’

Welke bewindspersonen LPF wil leveren, daarover kon gisteravond niemand duidelijkheid verschaffen. ‘Er is nog niemand benaderd’, verklaarde Ferry Hoogendijk, nummer 5 op de lijst. In ieder geval zijn het wat hem betreft geen “types als Joep van den Nieuwenhuyzen”. ‘Het is geen geheim dat ik en de meeste anderen Van den Nieuwenhuyzen niet zien zitten’, aldus Hoogendijk. ‘Maar ook bij spontane aanmelders krijg ik “argwaan”’, aldus Hoogendijk. ‘Pim wilde mensen van buiten vragen, daar ben ik ook voorstander van.’

Wel als serieuze kandidaat geldt advocaat Spong. Spong was present gisteravond en verklaarde beschikbaar te zijn voor het departement van Justitie. ‘Dat ben ik serieus aan het overwegen, ik ben een ervaren jurist’, aldus Spong. ‘Pim heeft het mij destijds gevraagd.’

Naar eigen zeggen is Spong officieel nog niet benaderd door de partij.

Grote onduidelijkheid was er gisteravond ook over het fractievoorzitterschap. Als belangrijkste kandidaat gold Winny de Jong maar die was gisteravond afwezig. Volgens ingewijden is De Jong ‘emotioneel gebroken’ als gevolg van de veiligheidsmaatregelen die rondom haar waren getrokken. ‘Als ze dit al niet aankan, kan ze het lijsttrekkerschap ook niet aan’, zegt een kandidaat-Kamerlid. De Jong genoot de voorkeur van de meeste mensen binnen de partij. Mat Herben zou bereid zijn het fractievoorzitterschap van De Jong over te nemen.

Maar Herben ligt niet goed binnen de partij. ‘Ik sluit iedereen voor die functie uit behalve De Jong.’ Van een duo-kandidaatschap kan volgens Van Raaij om reglementaire redenen geen sprake zijn.

Door de monsterzege van het CDA is wel zeker dat LPF de premier niet gaat leveren. Alleen J. Varela, nummer twee op de lijst, houdt die optie open. Anderen zeggen ‘opgelucht’ te zijn dat Balkenende die taak op zich neemt. ‘Van die hete aardappel zijn we tenminste verlost’, aldus Hoogendijk.

Van Raaij liet eerder al weten zijn partij nog niet rijp te vinden om de premier te leveren.

Opvallend was gisteravond de aanwezigheid van Cor Eberhard, het binnen de partij in opspraak geraakte kandidaat-Kamerlid. Vanwege werkzaamheden in de seksbranche zou de partij hem en paardenhandelaar J. Wiersma willen lossen, zo meldde gisteren Het Parool.

Ook aanwezig was de directeur van de politieschool, M. Kievits. ‘Het bestuur heeft mij gerehabiliteerd’, liet hij weten aan iedereen die het wilde horen.

Hoewel hij niet langer op de kieslijst voorkomt wil hij wel ‘hand- en spandiensten’ voor de partij blijven leveren. Ook voor een ministerspost houdt hij zich beschikbaar.

De bijeenkomst van gisteravond was omgeven door zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Nadat de overwinning bekend was, zong Gerard Joling de zaal toe met een speciaal gecomponeerd nummer ter nagedachtenis aan Fortuyn: ‘At your service, these three words we won’t forget.’