Het geld van legale hasjhandelaren willen banken namelijk nog met geen tang aanpakken. Om de bankmedewerkers om de tuin te leiden, krijgen de biljetten een badje in de luchtverfrisser, om de penetrante geur van marihuana te laten verdwijnen.

De banken hoeven niet bang te zijn voor de staat Colorado. De bevolking sprak zich vorig jaar in een referendum uit voor het legaliseren van marihuana, zowel verkoop als verbouw. En dus is ook het verlenen van diensten aan die sector toegestaan. Probleem is echter dat voor de federale overheid de drug nog even illegaal is als vorig jaar.

De vrees dat de op 1 januari geopende winkels door agenten van de dea zouden worden overvallen, werd niet bewaarheid. Het landelijke ministerie van Justitie liet weten andere prioriteiten te hebben. Maar banken redeneren dat de overheid zo’n gedragslijn elk moment kan veranderen, en dat zij dan opeens schuldig zijn aan het financieren van misdaadsyndicaten, wat torenhoge boetes kan opleveren.

Het gevolg is dat de hasjhandel in Colorado wel floreert, maar bijna uitsluitend met contant geld wordt afgehandeld, net als in de ondergrondse tijd. Dat is voor iedereen vervelend: de klanten kunnen niet zoals ze overal gewend zijn hun creditcard trekken. De winkel kan de omzet niet elektronisch innen, en kan het kasgeld ook niet even snel naar de bank op de hoek brengen. En de overheid, die op miljoenen aan belastingopbrengsten rekent, kan de geldstromen maar lastig volgen.

Om het probleem definitief op te lossen, zou het Congres in Washington de regels moeten veranderen. Door overal marihuana te legaliseren, of op z’n minst banken te vrijwaren in staten waar de drug is toegestaan.

Maar op wetten uit Washington kun je lang wachten, en daarom zet Colorado binnenkort een eigenwijze stap: een nieuwe wet staat de oprichting toe van financiële coöperaties, een soort spaarbanken, die aan hun leden financiële diensten verlenen. Zo kunnen hasjhandelaren via hun eigen ‘hasjbanken’ geld parkeren, overmaken en lenen.

Eén probleem blijft echter onopgelost: wie wiet wil halen, moet nog steeds contant geld meenemen. Creditcards worden uitgegeven door landelijke bedrijven als Mastercard of Visa. En die willen hun vingers nog niet branden aan de legale joint.