Le roi cool wordt koning Mohammed VI soms genoemd, en er zou zelfs sprake zijn van een ware ‘M6-manie’, althans, volgens weekblad TelQuel, dat deze week naging hoe en door wie M6 geïmiteerd wordt, en welke trends hij heeft geïnitieerd.
Majetski is een van zijn oudere bijnamen, omdat de koning zich als kroonprins nogal eens op de waterscooter liet zien. Het zou indertijd zijn favoriete sport zijn geweest. Dankzij de coup de pouce royal wordt in Rabat nu al een decennium lang ieder jaar de ‘internationale nacht van de jetski’ gehouden, op de rivier de Bouregreg, en sinds 2002 bestaat er ook een heuse jetskifederatie. Velen mopperen dat tegenwoordig overal langs de kust en op meren de rust wordt verstoord door waterscooters.
Zijne majesteit interesseert zich ook voor de schilderkunst, inclusief de Marokkaanse. Dat heeft in de grote steden van het land nieuwe galeries uit de grond doen schieten en de prijzen van Marokkaanse schilders behoorlijk opgedreven. Voor ‘een Binebine’ bijvoorbeeld, een doek van schilder-schrijver Mahi Binebine, waarvan de koning er enkele in bezit heeft, wordt in kringen van de steenrijke Marokkaanse bourgeoisie nu zonder problemen een ton neergelegd.
In diezelfde kringen doet men graag een appèl op traiteur Rahal wanneer men iets te vieren heeft. Rahal is hofleverancier. Hetzelfde geldt voor des konings favoriete 4x4, de Range Rover, bijna even duur als een doek van Binebine. Sinds M6 zich in deze chique, sportieve katkat liet zien, voor het eerst toen hij de slachtoffers van de aardbeving in Al Hoceima in 2004 te hulp schoot, is de landelijke verkoop ervan vertwintigvoudigd.
De Ray Ban-zonnebrillen die hij altijd draagt, waarvan goedkope imitaties voor niemands beurs onbereikbaar zijn, de turban berbère waarmee M6 zich soms in het openbaar vertoont, de gewaagde kleur groen van een kaftan waarin hij zich eens liet fotograferen: men wil het allemaal ook. Aangezien het televisiejournaal en sommige staatskranten iedere dag opnieuw openen met de activiteiten van de koning, ontbreekt het ook niet aan mogelijkheden om des majesteits voorkeur voor het een of ander te bestuderen.
En waarom zijn diens voorkeuren zo aanstekelijk? Zijn betrekkelijk jonge leeftijd zal meespelen, dat hij er niet slecht uitziet ook, maar meer dan dat alles vermoedelijk nog het feit dat de Marokkaanse monarchie, zoals M6 het ooit zelf zei, ‘geen lege stoel’ is. Anders dan het Nederlandse staatshoofd is dit nog een vorst met macht.