Johannesburg - Het kan bijna geen toeval zijn dat de ‘zaak-Malema’ gelijktijdig plaatsvond met de ‘zaak-Wilders’. In Johannesburg staat de machtige leider van de ANC-Jeugdliga terecht voor het zingen van het lied Schiet de boer. Gespiegelde haatspraak op twee continenten.
Een korte samenvatting. Schiet de boer begint met de woorden: ‘Lafaards zijn bang. Schiet, schiet, schiet met een geweer. Schiet de boer.’ Het is een ANC-strijdlied uit de anti-apartheidstrijd. Malema, altijd te porren voor wat controverse, zong het in het openbaar, liefst als hij wist dat een deel van het gehoor zich eraan zou storen. Bijvoorbeeld op de campus van de woelige Universiteit van Johannesburg, vroeger een Afrikaner bolwerk, inmiddels goeddeels zwart. AfriForum en de Transvaal Landbouwunie (TLU) stoorden zich er inderdaad aan. Zij brengen het lied in verband met de plaasmoorde op blanke boerengezinnen, waarbij sinds 1994 ruim tweeduizend slachtoffers zijn gevallen. Malema en het ANC benadrukken dat de woorden niet letterlijk moeten worden opgevat: ‘boer’ staat voor ‘onderdrukker’.
En het spektakel begon. Buiten de rechtszaal stonden honderden luidruchtige Malema-aanhangers, die op een scherm konden volgen wat er binnen gebeurde. De rest van de natie zat voor de televisie. Ze zagen Winnie Mandela langskomen om comrade Malema met een zoen op de mond sterkte te wensen. Malema zelf vond het nodig om zich bij zijn eerste verschijning te laten omringen door zwaar bewapende lijfwachten, hetgeen tot spottende vergelijkingen met de Oegandese dictator Idi Amin leidde. De rechter verbood machinegeweren in de rechtszaal.
Tijdens de zitting zong Malema het lied. ANC-hotemetoten die Malema als een gevaar voor de partij beschouwen sloten nu de rijen en verdedigden hun jeugdleider en hun lied tegen de oude vijand. En de TLU-advocaat, die zich zo emotioneel gedroeg dat de rechter hem tot rust moest manen, ging tot hilariteit van zijn tegenstanders naast zijn stoel zitten. Binnen het Afrikaner kamp bestaat inmiddels onenigheid over hoe nu verder. AfriForum neemt genoegen met een handreiking van Malema. De TLU-bittereinders zien daar niets in en beschuldigen AfriForum van verraad. Winnie bedankte AfriForum omdat de organisatie ‘de aandacht van het hele land nu op de toekomstige president (Malema) heeft gevestigd’. En Malema kijkt glimlachend toe, onderwijl zijn volgende plan ontvouwend: onteigening van de blanke boeren. Wordt vervolgd.