Peking - De macht van de Chinese pers is soms heel wat groter dan zoal wordt gedacht. Echt waar. Af en toe breken journalisten carrières en verwoesten levens. Het hang er dan wel vanaf wie het slachtoffer is en welke media erbij betrokken zijn, want in China vermorzelt een Goliath altijd geheid de underdog. Dus over de uitslag van een strijd tussen een simpele komiek versus de almachtige staatszender Peking TV hoeft niemand te piekeren. De immer politiek correcte grappenmaker is in de Chinese hoofdstad niet langer welkom en zijn video’s zijn uit de schappen gehaald.
Guo Degang is een van China’s meest populaire xiangsheng-artiesten, een vorm van brave oubollige humor die nog het best te vergelijken is met het oeuvre van het mogelijk vergeten jarenzestigduo Snip en Snap. Moppige dialogen in kopstemmetjes. (Jawel, de grap: ‘Het is niet m'n broer en toch is het de zoon van m'n vader’ doet ook in China wonderlijk genoeg de ronde.)
Guo’s ellende begon toen hij er vorige maand van werd beschuldigd illegaal te bouwen op openbaar land. Een Peking TV-reporter probeerde dat te onderzoeken, drong zijn huis binnen en werd door een van Guo’s leerlingen in elkaar geslagen. De komiek, die op dat moment niet thuis was, verdedigde onverstandig genoeg op het internet de acties van zijn pupil. Daarmee zette hij zijn ondergang onherroepelijk in gang. De dader verdween voor een week achter de tralies en Guo staat op de zwarte lijst. Hij mag niet langer optreden in Peking terwijl zijn twee comedy clubs in de hoofdstad door de fiscus zijn gesloten.
‘Guo’s uitlatingen verdienen geen schoonheidsprijs, maar de maatregelen die tegen hem worden genomen zijn griezelig’, zegt commentator Cao Lin, die uitvoerig over de zaak schreef. ‘Vanwege een ordinaire rel tussen zijn leerling en een journalist maakt Peking TV hem onmogelijk bij de overheid en plotseling is hij persona non grata. Dat alles zonder gerechtelijk bevel, zonder dat hij is veroordeeld voor wat dan ook. Van politieke misdaden is hij niet te beschuldigen. Guo ondersteunt de maatschappelijke socialistische waarden en is altijd gehoorzaam aan de partij.’
Opvallend genoeg stopt de macht van Peking TV blijkbaar bij de hoofdstedelijke stadsgrenzen. Nauwelijks honderd kilometer verderop, in Guo’s thuisstad Tianjin, zijn zijn optredens nog altijd ongehinderd op het tv-scherm te zien.