Marseille – Op 18 augustus werd een jongen van veertien vanaf een scooter doodgeschoten. Twee andere kinderen raakten gewond. Deze afrekening brengt dit jaar het aantal doden gelieerd aan de drugshandel in de tweede stad van Frankrijk op vijftien. Zwerfjongeren of kinderen in een jeugdinrichting raken via de sociale media verleid door een ‘vakantiebaantje’, reizen af naar Marseille, worden ondergebracht in een aftands hotel en vallen ten prooi aan drugsbendes. In geval van werkweigering of anderszins worden ze gruwelijk gemarteld met soms dodelijke afloop.

In een poging het probleem van een andere kant aan te pakken, sprak minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin de welgestelde afnemers van verdovende middelen aan op hun verantwoordelijkheid bij de handel in ‘la merde’ en daarmee het geweld. ‘Partijpolitiek’, luidde de reactie van de happy few die niet op hun gedrag wensen te worden aangesproken. Darmanin kreeg echter steun uit onverwachte hoek. Hoofdredacteur Riss van het satirische weekblad Charlie Hebdo sloot zich in zijn redactioneel commentaar bij hem aan. Hij signaleert het ontkennen van een individuele verantwoordelijkheid ook op andere terreinen. Het jaarlijks energieverbruik van online videogames wereldwijd komt overeen met het vermogen van tien kernreactoren. Dat brengt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de games op twaalf miljoen ton. Wie durft de gamers aan te spreken op de consequenties voor het klimaat? Niemand, constateert hoofdredacteur Riss. Ook de Groene politici niet. Bitcoinhandelaren blijven ook gespaard van kritiek, stelt Riss vast. Niettemin verbruiken de datacenters voor het mijnen van de coins jaarlijks 126 terawattuur elektriciteit, meer dan Noorwegen, België of Zwitserland en zelfs tien keer meer dan Google.

President Macron maakte vorige week in Marseille een inhaalslag, in het kader van de hoognodige aandacht vanuit Parijs voor de provincie. ‘De opvatting dat in sommige wijken het drugsgebruik als hip geldt terwijl in andere wijken jongeren zich laten vermoorden omdat ze verdovende middelen verkopen of op de uitkijk staan, is voorbij. Laat duidelijk zijn dat drugsgebruikers in ons land medeplichtig zijn aan drugshandel!’

Verkiezingsretoriek, oordeelde de oppositie toen Macron anderhalf miljard euro toezegde voor verbetering van de veiligheid, huisvesting, onderwijsfaciliteiten en een nieuwe metrolijn om Marseille binnen tien jaar tot ‘een hoofdstad van de Middellandse Zee’ te maken.