AFGELOPEN MAART gingen wij naar China als de ‘Olympische Handelsmissie ter Promotie van het Chinese Product in Nederland’. Rondreizend zagen we welke weg het Chinese product aflegt van fabriek naar consument.
De Olympische Handelsmissie bezocht een tiental fabrieken in de drie oostelijke kustprovincies van China, waar het leeuwendeel van de economische activiteit zich afspeelt. Meer dan 130 miljoen Chinezen trokken de afgelopen jaren van het platteland naar de stad, op zoek naar een beter leven. Daar komen ze veelal te werken in fabrieken zoals hier afgebeeld. Ze wonen op het fabrieksterrein en verdienen twee à drie euro per dag. Het Chinese product wordt, vanwege de overvloed aan goedkope arbeidskrachten, volledig handmatig geproduceerd. Zo ook uw kerstdecoratie. De tekst op de muur op de foto die hier boven is afgedrukt, luidt (vrij vertaald): ‘Je kunt beter nu zweten dan straks huilen’.
Tachtig procent van de kerstdecoratie van de wereld wordt verhandeld via de stad Yiwu, driehonderd kilometer ten zuiden van Shanghai, waar zich de grootste beurs voor decoratieve producten ter wereld bevindt: Yiwu International Trade City. Deze groothandel is een waar wereldwonder: hij telt vier verdiepingen en heeft een lengte van twee kilometer. 58.000 Chinese producenten bieden hun goederen aan aan inkopers van over de hele wereld. De komende jaren wordt de beurs nog groter. De stad Yiwu groeit met de Trade Market mee: in 1985 woonden er dertigduizend mensen, op dit moment zijn dat er 1,7 miljoen, over tien jaar 3,5 miljoen. Mits u natuurlijk Kerstmis blijft vieren en fotolijstjes, badeendjes en relatiegeschenken blijft kopen.
Vanuit Yiwu komt uw kerstdecoratie per containerschip van Ningbo naar Rotterdam.

Meer weten? www.olympischehandelsmissie.nl