Madrid arresteert terroriste met een geel fluitje

Barcelona – Het kon niet uitblijven. Na een campagne van weken waarin bijna alle grote media probeerden de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging af te schilderen als gewelddadig en gevaarlijk werd vorige week de eerste verdachte opgepakt voor terrorisme.

Wat de politie aantrof in de woning te Viladecans van de jonge activiste T.C. loog er niet om. De onlinekrant El Confidencial, goed bevriend met de Guardia Civil, somde het op: een mobieltje, een computer, T-shirts vóór het onafhankelijkheidsreferendum en tegen de opsluiting van Catalaanse leiders, papieren maskers met het gezicht van Jordi Cuixart (een van die gevangenen) en ‘diverse objecten in de kleur geel, waaronder een fluitje’. Geel is de kleur van de solidariteit met de Catalaanse gevangenen.

Dat was nog niet alles. De anti-terreurpolitie nam ook ‘documentatie over de kazerne van de Guardia Civil in Barcelona’ in beslag. Dat deed denken aan jihadisten, die verzamelden thuis immers ook allerlei informatie over mogelijke doelwitten van hun terreuraanslagen.

Maar toen de verdachte al lang was afgevoerd door een dozijn zwaarbewapende agenten, vastgelegd door een batterij cameraploegen, bleek die documentatie te bestaan uit een Google-map die de route beschreef van T.’s huis naar de kazerne in Barcelona. Het was de plek waar demonstraties hadden plaatsgevonden tegen het politiegeweld en het voorarrest van Catalaanse politici. Die protesten verliepen vreedzaam.

Wat had T.C. nou gedáán? Ze had meegedaan aan de protesten tegen de arrestatie van Puigdemont. Die protesten bestonden uit het blokkeren van wegen en openen van tolpoortjes. Dat laatste is fijn voor de automobilist en het eerste kan knap vervelend zijn. Maar terrorisme is het nergens. Behalve in Spanje, als het aan de regering en het Openbaar Ministerie ligt. T.C. had hiermee zelfs ‘de essentie van het democratische systeem’ in gevaar gebracht, vond het OM.

De onderzoeksrechter dacht daar anders over en verlaagde de aanklacht tot verstoring van de openbare orde. Maar dat doet niets af aan de intenties van Madrid. T.C. is lid van haar plaatselijke cdr, Comité voor de Verdediging van de Republiek. Die comités bestaan uit burgers die met geweldloze acties de Catalaanse republiek naderbij willen brengen. Iedereen weet nu: wie zich hiermee inlaat, kan voor terrorisme worden opgepakt.