Barcelona – Kun je een terreurorganisatie verheerlijken die niet bestaat? En als dat kan, en het gebeurt in een poppentheaterstuk op straat tijdens het carnaval, is dat dan een misdrijf waarvoor de verdachten de cel in moeten?

Deze bizarre vragen spelen niet in Pyongyang of Riyad, maar in Madrid. Daar werden onlangs twee poppenspelers in de cel gegooid. Onderzoeksrechter Ismael Moreno liet er geen gras over groeien. De rechter van de Nationale Audiëntie, een speciaal hof in Madrid voor zware misdrijven en terrorisme, kreeg een telefoontje van de plaatselijke politie. Die had een klacht ontvangen van een oplettende burger. Tijdens de poppenvoorstelling had de klager een bord gezien met de tekst ‘Gora Alka-eta’. Rechter Moreno liet de twee verantwoordelijke poppenspelers meteen oppakken.

‘Gora eta’ is Baskisch voor ‘Leve de eta’. ‘Alka-eta’ bestaat niet. Het is een woordspeling op Al Qaida en de Baskische afscheidingsbeweging die zes jaar geleden haar laatste aanslag pleegde. Los daarvan had het omstreden bord niets te maken met verheerlijking van het terrorisme. In het politiek-satirische theater van de twee jonge poppenspelers Alfonso Lázaro de la Fuente en Raúl García Pérez ging het om een heel andere kwestie. Zoals zij uitleggen in hun blog over de voorstelling willen zij de ‘hedendaagse heksenjacht op dissidenten’ aan de kaak stellen. Daarbij deinst de politie er volgens hen niet voor terug om zo nodig bewijzen te vervalsen.

Ironisch genoeg was het uitgerekend rechter Ismael Moreno die in 2008 op basis van een valse getuigenis elf immigranten uit Barcelona beschuldigde van het voorbereiden van een terreuraanslag in de metro.

In de gewraakte poppenvoorstelling is het geen fan van Al Qaida of de eta, maar een politieman die met het bord ‘Gora Alka-eta’ op de proppen komt. De marionet-agent duwt het bord in de handen van een manifestant (een heks) die vlak daarvoor door de politiepop bewusteloos is geslagen. De agent maakt een foto van heks met bord om haar te kunnen beschuldigen van verheerlijking van het terrorisme. De rechter veroordeelt de manifestant-heks tot de strop. Terwijl in hun poppenvoorstelling dus niemand beweert dat terroristen goed bezig zijn, kunnen de auteurs van de voorstelling juist op grond van dat veronderstelde misdrijf veroordeeld worden. In Spanje staat daar één tot drie jaar gevangenisstraf op. Beter dan de strop, dat wel.