Barcelona – ‘Dit is een politieke aanval op de regio Madrid!’ Isabel Díaz Ayuso is boos. De rechtse premier van de regio Madrid voelt zich gediscrimineerd. Ze denkt dat haar regionale regering het slachtoffer is van een ‘onaanvaardbare campagne’ van de linkse centrale regering in Madrid. En die campagne gaat ook nog eens over de hoofden van de andere 6,5 miljoen inwoners van de hoofdstedelijke regio. ‘De bevolking van Madrid wordt gegijzeld. Welke Europese hoofdstad wordt zo behandeld door de regering?’

De ‘gijzeling’ bestaat uit het feit dat Madrid nog even moet wachten op versoepeling van de lockdown. ‘Daar is geen enkele technische reden voor’, zei de 41-jarige regiopremier. Haar eigen directeur Volksgezondheid Yolanda Fuentes dacht daar anders over. Zij vond het gezien de situatie in Madrid (koploper coronabesmettingen en -doden) onverantwoord om een versoepeling aan te vragen, net als driekwart van de Madrilenen. Inmiddels heeft Fuentes ontslag genomen. Om het veronderstelde onrecht kracht bij te zetten, wees regiopremier Díaz Ayuso op het lage aantal dagelijkse besmettingen in de voorbije weken. Maar die cijfers waren niet bijgewerkt, bleek uit een onderzoek. Deze maand waren er driemaal zo veel besmettingen in Madrid als het regiobestuur had doorgegeven.

De conservatieve pers in Madrid versterkte het idee van een irrationeel complot tegen de hoofdstedelijke regio. ‘Boycot’ en ‘bestraffing van Madrid’, stond het vet op de voorpagina’s. De koppen wekten de indruk dat Madrid de pispaal van de Spaanse regering is. Waarom dat zo zou zijn werd niet helemaal duidelijk. En voor het gemak vergaten ze dat Madrid niet de enige regio was waar volgens het ministerie van Volksgezondheid de lockdown nog niet versoepeld kon worden.

Vorige week raakte Díaz Ayuso ook al in opspraak, over een zaak die naar corruptie riekte. Sinds half maart bleek ze in een luxeappartement van tweehonderd vierkante meter te wonen, eigendom van hotelketen Room Mate. De regioregering ontkende dat het luxeverblijf voor tweehonderd euro per nacht met publieke gelden werd betaald. Even later bleek Díaz Ayuso niet één, maar twee van zulke appartementen te bewonen: een woon- en een werkpand. De eigenaar van de hotelketen liet daarop weten dat de dagprijs in dit geval slechts tachtig euro is. Een dag later publiceerde de regio Madrid een vet contract met de hotelketen Room Mate. Maar dat was ‘een vergissing’, meldde het regiobestuur.