DOOR HET gestuntel van politici en gezondheidsfunctionarissen kon een extreem resistente variant van de huis-, tuin- en keukenbacterie E. coli wekenlang in Duitsland om zich heen grijpen. Het besmettingsgevaar lijkt geweken, eerder ondanks dan dankzij hun interventies. Na de Spaanse komkommer, de Hollandse tomaat, de pan-Germaanse braadworst, de Hamburgse hamburger, de biogas-maffia, restaurant Kartoffelkeller te Lübeck en een veganistisch commando van al-Qaeda wijst de beschuldigende vinger nu naar de taugé, het waterige kiemplantje dat op onduidelijke culinaire gronden steeds vaker in onze salades belandt. De fatale kiemen kwamen mogelijk van een biologische boerderij in Nedersaksen, stelt het Robert Koch instituut voor de volksgezondheid. Alle ‘verdachte’ restaurants en winkels hadden daar taugé ingekocht. Enkele medewerkers leden al enige tijd aan diarree. De eerste labtests zijn negatief, maar dat komt misschien doordat de vergiftigde partij al lang de deur uit is.
De boosdoener bij E. coli-besmetting is meestal een voedingsmiddel dat onvoldoende is gereinigd of verhit. Rauwe kiemplantjes zijn ideale besmettingsvectoren. De steeltjes zijn poreus en niet goed te wassen. Ze worden gekweekt bij een temperatuur van 37 graden. Als microben een voorstelling van het paradijs hadden, zou het eruitzien als een broedwarme ton vol kiemplantjes die dagelijks worden gekieteld door vegaboeren met diarree-vingers.
Misschien wordt de besmettingshaard nooit gevonden, maar de Duitse christen-democraten roepen al om invoering van een ‘controlezegel’ voor groente en de Groenen zelfs om een ‘nationaal groentecontroleplan’. De staatssecretaris voor Volksgezondheid blijkt het verschil tussen een virus en een bacterie niet te weten. Ook artsen en gezondheidsambtenaren fladderen rond als kippen zonder kop. Het Robert Koch instituut verzuimde om EHEC-patiënten een goede anamnese af te nemen. De afzonderlijke Duitse deelstaatministeries bleken de informatievoorziening en besluitvorming ernstig te vertragen. De kennis over kiemplantjes als potentiële EHEC-dragers lag klaar, maar wekenlang deed niemand er iets mee. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stichtte verwarring. Toen het Duitse medische establishment eindelijk zijn mond hield om geen nieuwe wilde beschuldigingen te voeden, riep de Italiaanse WHO-woordvoerder Donato Greco dat rundvlees wel eens de drager van deze EHEC-variant zou kunnen zijn. Ja, dat zou zomaar kunnen. Het zou ook de zoetwaterzalm of de Paraguayaanse banaan kunnen zijn. Dank u wel, meneer Greco.
Europa maakt zich drukker om zijn tuindersschade dan om de geloofwaardigheid van zijn volksgezondheidsinstellingen. Gelukkig gaat de CDC, de hoogste Amerikaanse gezondheidsautoriteit, ons bijstaan. Misschien kan CDC-expert Robert Tauxe, die zijn sporen heeft verdiend bij E. coli-bestrijding op drie continenten, de koppen tegen elkaar slaan zodat we het wild geworden Duitse darmbloempje onder controle krijgen. Je moet er niet aan denken dat dit ‘verenigde’ Europa ooit een serieuze pandemie het hoofd moet bieden.