In De Groene Amsterdammer week 24 verscheen het essayAfrika is niet arm uit de essaybundel Notes from the Middle World van Breyten Breytenbachs. Het verschijnt als Berichten uit de Middenwereld voorjaar 2010 bij Podium (vertaald door Krijn Peter Hesselink)

RAAKRUIMTES: Breyten Breytenbach in Hengelo!

Dit jaar wordt de Zuid-Afrikaanse auteur en beeldend kunstenaar Breyten Breytenbach zeventig jaar en de manifestatie RAAKRUIMTES in Hengelo viert dit met een keuze uit zijn werk op het gebied van poëzie en beeldende kunst. Deze manifestatie start op 14 juni en duurt tot 26 juli.

Buiten aandacht voor zijn poëzie en andere literaire kwaliteiten zal het accent liggen op Breytenbach als beeldend kunstenaar. Een keuze uit veertig jaar schilderen, tekenen, etsen en collages komen uit zijn atelier in Parijs. Intieme en kwetsbare tekeningen gemaakt in zijn zeven jaar gevangenschap, een tweeëntwintigtal grote olie en acrylverf schilderijen vooral uit de jaren tachtig, etsen en gemengde technieken op papier uit eind jaren negentig en uit het jaar 2000 en een tiental canvas lappen waarin beeld en woord speels samengaan. Een ruime keuze die bijna honderd werken beslaat is op drie verschillende locaties te bezichtigen, te weten de Creatieve Fabriek, AkkuH en galerie Lans Uylen. Er wordt een catalogus van dit werk gemaakt en een groot deel van het tentoongestelde werk wordt te koop aangeboden. Een unieke kans om zoveel werk van deze veelzijdige getalenteerde kunstenaar te zien!

Hengelo zet op verschillende manieren dit meervoudig talent in de schijnwerpers. Een poëzieroute met veertien sonnetten in het Zuid-Afrikaans in groot formaat op diverse muren in de stad. Aforismen als bewegwijzering op de grond, leiden het publiek van het station naar drie tentoonstellingen rondom zijn beeldende werk, een lezing over Breytenbachs werk door H.C. ten Berge in Bibliotheek Hengelo Beursplein en een boekomslagen tentoonstelling ook in de bibliotheek. In de Hengelose winkel van Boekhandel Broekhuis wordt ook aandacht besteed aan het literaire werk van Breytenbach.
Woord en beeld gaan hand in hand bij RAAKRUIMTES. Deze symbiose is zichtbaar in een tiental poëzie lappen geëxposeerd in een grote hal van de Creatieve Fabriek op het voormalige Holec-Hazemeyerterrein. De sonnetten die Breytenbach speciaal heeft geschreven voor deze manifestatie zullen in het Nederlands worden opgenomen in het kunstenaarsboek en in een krantenkatern (oplage 10.000), vormgegeven door Uli Langendorf. Zij combineert deze sonnetten met foto’s van een winterse wandeling.

Van 14 juni tot 26 juli is in Hengelo de manifestatie Raakruimtes, rond de beeldende kunst, poëzie en romans van Breytenbach; www.raakruimtes.nl