Dit sentiment hoor je keer op keer. Vrijwel alle jonge alleenstaande vrouwen klagen dat er geen mannen in Libanon te vinden zijn. Dat is niet enkel retoriek. Het gebrek aan kansen en het onstabiele politieke klimaat leiden tot een hoge migratie, vooral onder hoogopgeleide mannen. Meer dan de helft gaat naar de Golf, bijvoorbeeld als ingenieur, architect of manager. Anderen beproeven hun geluk als bankier in Londen of Parijs.

Het gevolg is dat de ratio tussen mannen en vrouwen rond de huwbare leeftijd ernstig is verstoord. Het United Nations Development Programme schat dat er slechts zeven mannen beschikbaar zijn voor elke tien vrouwen. Afgelopen week was daar weinig van te merken. De vakantie na de ramadan bracht, net als Kerstmis, de mannen terug naar huis waar ze het voor het kiezen hebben. Even zaten de vele clubs van Beiroet vol, ook al bleven ze korter open omdat de toeristen uit de Golf wegbleven in verband met de uit Syrië overslaande onveiligheid.

Mannen die in het buitenland werken worden door veel vrouwen als ‘beter’ gezien dan mannen die thuis zijn gebleven, met name vanwege hun hogere ambitieniveau en financiële status. De meerderheid van deze migranten trouwt uiteindelijk in Libanon.

Het tekort veroorzaakt moordende concurrentie. Op de dakterrassen van Beiroet worden de rokken steeds korter, de decolletés dieper. ‘En of ik vriendinnen heb die in deze periode op zoek zijn naar een man!’ zegt Louise, een hip geklede 26-jarige eigenares van een online kledingwebsite. ‘Veel vrouwen weigeren in deze tijd met vakantie te gaan’, valt haar vriendin bij: ‘De kans bestaat dat je een succesvolle bankier uit Londen ontmoet.’ Bijna alle vriendinnen hebben aan het einde van de periode succes geboekt: ze hebben nog geen echtgenoot, maar wel een vriend.

Toch gaan niet alle bankiers uit Londen hier op zoek. Camille (35) is zo’n felbegeerde zakenbankier in Londen, maar hij heeft geen behoefte aan de opgedirkte Libanese vrouwen die hem proberen te verleiden als hij weer in het land is. ‘Een Libanese vrouw betekent hard werken. Je moet haar bijvoorbeeld minstens vijf keer per dag bellen en je moet de juiste auto hebben, genoeg verdienen. Een Britse vrouw zou dat niet verwachten. Libanese vrouwen zijn te high maintenance’, zegt hij. ‘Er zijn genoeg mannen in Libanon, maar de vrouwen zijn te kieskeurig.’