Rome - Het is snel gegaan in het leven van Mara Carafagna. In januari 2007 kreeg ze tijdens het galadiner van een Italiaans tv-gala van Silvio Berlusconi het volgende complimentje: ‘Signorina, als ik niet al getrouwd was, zou ik meteen met u trouwen.’ Een begrijpelijk complimentje, als je Carafagna ziet. Ze lijkt op Audrey Hepburn, met haar donkere hertenogen en ranke, langbenige gestalte. In april 2008 werd Mara Carafagna benoemd tot minister van Gelijke Kansen in de derde regering-Berlusconi. De foto van het moment doet denken aan de uitreiking van de Oscars. Filmster Mara, die stralend en bloedmooi de hand van de president vastgrijpt. De destijds 83-jarige Giorgio Napolitano houdt zijn ogen neergeslagen en de blik op het papier voor zijn neus: Mara Carafagna was zo'n beetje het allerlaagste dat Berlusconi hem had geflikt. Een showgirl tot minister benoemen!
In 2008 zei cabaretière Sabina Guzzanti tijdens een op tv uitgezonden anti-Berlusconi-demonstratie: ‘Sorry, ik ben geen moraalridder, maar je kunt niet iemand tot minister van Gelijke Kansen benoemen alleen omdat ze je ding in d'r mond heeft genomen.’ Daar was toen verontwaardiging over, al leek het feit dat er tussen Carafagna en Berlusconi meer was gebeurd dan alleen dat ene complimentje wel aannemelijk. Naar verluidt heeft het Openbaar Ministerie banden met dampende telefoongesprekken tussen de twee, en wacht op het juiste moment om ze te voorschijn te trekken.
Dat moment zou dan nu moeten zijn, want Mara Carafagna heeft zich bevrijd uit het cliché waarin ze al drie jaar gevangen zit. De glimlachende schoonheid Mara, altijd naast Berlusconi in de bankjes van het parlement, altijd de claque aanzettend door als eerste voor hem te gaan klappen, heeft ineens een mening. En geen kleine. Ze vindt het ‘onaanvaardbaar’ dat de vuilniskwestie van Napels (haar kiesdistrict) nu toch weer in handen van Berlusconi’s camorra-connectie Nicola Cosentino blijft. De camorra wenst geen tussenkomst van staatswege op het gebied van de vuilverwerking in de streek rond Napels, en Cosentino, lid van Berlusconi’s partij PDL, staat daar garant voor. Mara pikt dat niet langer. Ze stapt op, heeft ze gezegd, als minister, partijlid en parlementslid. Berlusconi is woedend: ‘Ik zie de signora Carafagna niet als een probleem voor het voortbestaan van mijn regering.’ De signora (mevrouw) Carafagna, en niet meer signorina (juffrouw). Dat is Mara’s wraak: serieus genomen worden.