Het uitkijken is vooral naar de eerste scenische opvoering in Nederland van de opera Marco Polo: An Opera within an Opera van de Chinese componist Tan Dun (1957), die de meeste voorstellingen ook zelf zal dirigeren. Tan Duns fijnzinnige opera Tea was in 2003 een groot succes in Amsterdam. Zijn Marco Polo was hier in 1996 alleen concertant te horen op het Holland Festival. Het is in zekere zin een autobiografisch werk, omdat Tan Dun het niet alleen heeft over een geografische reis, maar ook over een spirituele ontdekkingsreis, waar een man en een vrouw – de twee kanten van Marco Polo – andere culturen aan de Zijderoute leren kennen en net als de componist ten slotte zullen streven naar een synthese van de culturen van het Oosten en het Westen.
Om deze opera heen is een uitgebreid programma gebouwd dat heel Amsterdam bij de ontdekkingsreis zal betrekken. Bedenker daarvan is Anthony Heidweiller, die tot nu toe vooral in Utrecht actief was met toegankelijke en originele opera-initiatieven, waarbij je in De Zingende Stad en op het Yo! Opera Festival geschoolde en ongeschoolde zangers door elkaar kon tegenkomen.
In Amsterdam gaan twaalf middelbare scholen op zoek naar de vocale klanken van de culturen langs de Zijderoute; op de Zeedijk gaan De Nederlandse Opera en het kunstonderwijs op zoek naar mensen met verschillende culturele achtergronden. Ook de Amsterdamse amateurkoren worden ingeschakeld. Op 28 november is iedereen die wil zingen welkom in het Muziektheater om mee te doen aan een speciaal gecomponeerd zangstuk van componist Bob Zimmerman. De Nederlandse Opera, die wel eens als elitair wordt gezien, gaat de straat op en haalt de straat de Stopera binnen. Marco Polo en zijn ontdekkingsreizen zijn aanleiding om Amsterdammers te stimuleren ook op ontdekking te gaan naar wat vreemd en dus interessant is in hun eigen stad.

INFO:
www.dno.nl