Parijs – Een denktank als opstap naar de politiek. In ons land volgde Thierry Baudet met Forum voor Democratie dat scenario. Hij begon in een keldertje aan de Amsterdamse gracht met lezingen en inspirerende weekends in een heus kasteel. Het bleek een handige springplank naar de landelijke politiek. In Frankrijk volgt Marion Maréchal-Le Pen nu de omgekeerde weg. Na een termijn als parlementariër voor het nationalistisch-populistische Front National maakte de 28-jarige juriste onlangs bekend dat ze een ‘politieke academie’ gaat oprichten, waar ze van plan is ‘toekomstige leiders’ op te leiden. In het centrum van Lyon is inmiddels vierhonderd meter aan vloeroppervlakte gevonden voor het project.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het beste uit De Groene in je mailbox

Maréchal-Le Pen is het nichtje van Marine en de kleindochter van FN-oprichter Jean-Marie Le Pen. Binnen de partij (vorige week omgedoopt tot Rassemblement National) vertegenwoordigt ze de ‘zuidelijke tak’ waarin de nadruk ligt op thema’s als nationale identiteit, immigratie en moreel conservatieve waarden. De ‘noordelijke’ tak wordt met sociaal-economische thema’s als de EU en vrijhandel geassocieerd. Maréchal-Le Pen doet dit onderscheid af als ‘kunstmatig’ en een ‘verzinsel’ van de Franse pers, maar ontegenzeggelijk nam ze eerder stevig positie in tegen abortus, voor het kerkelijk huwelijk en tegen de islam. Ze geldt als uitgesproken pro-Poetin en juichte de verkiezing van Trump toe. Maréchal-Le Pen is zeer populair bij de achterban van de partij en haar werd een succesvolle carrière binnen de Franse politiek toegedicht. De verbazing was dan ook groot toen ze na de presidentsverkiezingen van vorig jaar bekendmaakte geen kandidaat te zijn bij de parlementsverkiezingen. Haar tante was daarbij hard onderuit gegaan tegen de uiteindelijke winnaar, Emmanuel Macron. Maréchal-Le Pen gaf te kennen dat ze ‘iets’ wilde gaan doen in de privé-sector.

Maar deze winter dook ze plotseling op als spreker bij cpac, de jaarlijkse bijeenkomst van rechts Amerika. Hier zong ze onder luid applaus de lof van de natie, van de familie en ging ze tekeer tegen het homohuwelijk en draagmoederschap. Het was een signaal dat haar afscheid van de politiek misschien voorbariger was dan ze eerder wilde doen laten geloven. Steve Bannon, een van de architecten van Trumps overwinning, voorzag een ‘grote politieke toekomst’ voor haar. Maar eerst dus een opleidingsinstituut waar Maréchal-Le Pen de geesten in Frankrijk wil rijp maken voor de conservatieve revolutie. Noem het reculer pour mieux sauter, je terugtrekken om straks verder te kunnen springen.