Rio de Janeiro – Een jaar lang heeft het politieonderzoek naar de moord op de linkse zwarte politica Marielle Franco geduurd. Nu zijn de man die vanuit een auto tientallen kogels door haar hoofd schoot en ook zijn chauffeur opgepakt. Terecht zegt de weduwe van Marielle: ‘De huursoldaten zijn niet genoeg. We willen de opdrachtgevers.’

Het zijn allebei oud-politieagenten en in dienst van de machtige gokmaffia van Rio. Beiden maken ook deel uit van doodseskaders van (ex-)politie- en legermensen die onder meer de bevolking in de arme wijken afpersen voor ‘beschermingsgeld’. De moordenaar was sergeant bij een politiebataljon dat diverse massamoorden pleegde in de sloppenwijken.

Iedereen in Rio weet wat de incestueuze uitwisseling tussen die groepen en de politiek heeft opgeleverd. Een onaantastbaar misdaadsyndicaat waarin onder- en bovenwereld, politieke en privémotieven in elkaar overlopen. Moord, bedreiging en marteling zijn de gebruikte methoden. De journalist Elio Gaspari beschreef die wereld onlangs nog als ‘dat deel van de staat dat de pacificatie en het eind van de militaire dictatuur na 1985 nooit heeft geaccepteerd’.

Ook de nieuwe rechtse president Bolsonaro heeft het einde van dictatuur nooit geaccepteerd. Sterker nog, volgens hem hadden de dertigduizend mensen die toen zijn gemarteld ‘allemaal afgemaakt moeten worden’.

En zie. Volkomen ‘toevallig’ blijkt Bolsonaro de buurman te zijn van de luxevilla waarin de moordenaar van Marielle vorige week werd opgepakt. ‘Toevallig’ staat Bolsonaro ook gearmd op een foto met de chauffeur. Zoals het uiteraard ‘toeval’ is dat de oudste zoon van Bolsonaro, het parlementslid Flavio, de moeder en de vrouw van de inmiddels voortvluchtige leider van de huurmoordenaars van de militie voor zich had werken. De huisvriend van pa Bolsonaro zit als oud-politieman toevallig bij diezelfde militie. En uiteraard werkte ook de moordenaar van Marielle voor de leider van de huurmoordenaars van de militie, die bij de politie nog zijn commandant was geweest.

Zo zit dat moeras ongeveer in elkaar. Bolsonaro is nu uit die rotte zomp van Rio op de hoogste troon van het land terechtgekomen. Niet dat Bolsonaro zelf de opdrachtgever van de moord op Marielle zou zijn. Wel verspreidt hij de stank van een levensgevaarlijk milieu. Deze week ook onder de neus van president Trump, die hem al snuivend met alle egards heeft ontvangen.