Anne Enright, The Forgotten Waltz. (Jonathan Cape, London) Eigenlijk wilde ik dit boek bewaren voor de vakantie, maar nu heb ik het toch al een paar keer mee de trein in genomen omdat ik er zo nieuwsgierig naar was. Enright won vier jaar geleden de Booker Prize met The Gathering, een indrukwekkende familiegeschiedenis waar ik nog geregeld in blader om stukjes in terug te lezen. Dit begint ook weer heel veelbelovend, ik denk dat het over een amour fou gaat. Enright schrijft heel poëtisch zonder dat het vervelend wordt. Ik ga dit boek nog recenseren tegen de tijd dat het in de Nederlandse vertaling verschijnt bij de Bezige Bij, net na de zomer dacht ik.

Amélie Nothomb, Japanse romans. (Bezige Bij Antwerpen, vertaald door Marijke Arijs) Ik dacht hierover te gaan schrijven, maar weet het nog niet zeker. Ik was al heel lang van plan wat van haar te gaan lezen (ook een geval van een schrijfster van wie ik al een paar keer hoorde ‘echt iets voor jou’), en werd aangetrokken door deze nieuwe bundeling van ‘haar drie beste romans’: Gods ingewanden; Met angst en beven; De verloofde van Sado. De eerste roman valt me echter nog niet mee. Ik houd niet van al te veel absurditeiten, en daar lijkt het op af te stevenen. Maar ik geef het nog even kans, misschien leidt het tot een bespreking.

Granta, spring 2011. In de American Bookstore op de tijdschriftenafdeling dacht ik: hé, wat ziet de _Granta er aantrekkelijk uit. Toen ik de lijst contribuanten zag met A.S. Byatt, Rachel Cusk, Lydia Davis, Helen Simpson, begon het me te dagen. The F-word, staat er op de cover. Een droomaflevering dit, met o.a. een diep weemoedig stemmende fotoserie van Clarisse d'Arcimoles, ingeleid door Téa Obreht.

Jenny Diski, Over reizen, rust en rendieren. (Atlas, vertaald door Inge Kok) Aangeschaft in de ramsj bij Scheltema. Het ideale boek om tot je te nemen voordat het vakantieavontuur zich weer aandient. Een soort ‘stil-de-tijd’ avant la lettre, met hoofdstukken als ‘over roerloosheid’ en ‘over je schuil houden’. Diski verdenkt zichzelf ervan eigenlijk al in de baarmoeder al te hebben gedacht: laat mij maar lekker zitten waar ik zit.