Mijn belangrijkste ontdekkingen in 2012 op literair gebied waren twee al gevestigde schrijvers, James Salter en Edward St Aubyn. Salter had dit jaar geen nieuw werk, als het goed is volgend jaar wél, maar van St Aubyn verscheen wat niet anders kan zijn dan het slotdeel van zijn memoir­achtige romanreeks At Last, in vertaling Eindelijk. Het is trouwens niet te hopen dat hij hiermee ook uitgeschreven is, maar dat zal wel niet. Genadeloos en diep menselijk tegelijk biedt St Aubyn alles wat je verlangt van literatuur: inzicht en ontzetting. Als ik er nu bij zou vermelden dat ik ook keihard heb gelachen bij zijn werk is het bijna alsof ik die ontzetting tenietdoe. Maar ze komen hier helemaal samen, de lach en ja, de traan.

Op Nederlands gebied werd ik verrast door twee debuten: M. van Shira Keller, en De kermis van Gravezuid van Hannah van Wieringen. Keller vertelt het immer aangrijpende verhaal van de ongemakkelijke liefde die beantwoord dreigt te worden. Van Wieringen openbaart de grote geheimen van dorpse levens. Ambitieuze vertellingen zijn het, sterk geschreven, vernuftig gecomponeerd; beide schrijfsters vinden op geheel eigen wijze opnieuw het wiel uit, de enige manier waarop iets gemaakt kan worden dat beklijft.

In frisheid worden deze debutantes hooguit geëvenaard door oude rot Kees ‘t Hart, die met Hotel Vertigo de ultieme leessensatie bewerkstelligt. Stel je voor hij had dit boek niet geschreven, dan was het er zomaar allemaal niet geweest, deze wereld, deze regels, deze neuroses.


Edward St Aubyn, Eindelijk
Meulenhoff, 192 blz., € 18,95
Vertaald door Nicolette Hoekmeijer

Shira Keller, M.
Podium, 143 blz., € 16,90

Hannah van Wieringen, De kermis van Gravezuid

Kees ’t Hart, Hotel Vertigo
Querido, 240 blz., € 19,95