Scott Hutchins, Een werkhypothese van de liefde. Vertaald door Paul van der Lecq. De Bezige Bij 2013

Jannah Loontjens, Mijn leven is mooier dan literatuur. Een kleine filosofie van het schrijverschap. Ambo 2013

Ik lees twee boeken door elkaar, en heb ze allebei niet op tijd uit om er een ordentelijk stuk over te kunnen schrijven. Dat kwam vooral omdat ik geïnvolveerd was met de nieuwe roman van James Salter, zie de papieren Groene van deze week. Salter kun je herlezen tot je erbij neervalt. Een zin die ik uit mijn bespreking heb gehaald, omdat mijn collega zei dat die te zeer van NRC/VK-snorkende gemakzucht getuigde was deze: ‘Tsjechov, Munro, Salter; beter dan deze drie zijn er niet.’ Nu staat ie er dan toch weer een beetje. Ik dacht namelijk echt: mocht je nog eens heel nauwkeurig je bagage in moeten pakken, dan heb je aan deze drie schrijvers genoeg voor altijd.

Aan Scott Hutchins was ik begonnen omdat ik er goeie verhalen over had

gehoord. Het begint ook heel goed, Houellebecqiaans goed. Dertiger Neill Bassett probeert zijn leven weer op orde te krijgen na zijn scheiding. Hij woont in San Francisco, de stad die ook nooit slaapt. Ik moest denken aan de verteller in Ongenade van Coetzee; weliswaar twintig jaar ouder, maar ook pragmatisch in de weer met seks en het bestaan als ‘single’. Hoe iedere dag weer min of meer gestructureerd door te komen, daar draait het toch om. Maar nu ben ik beland bij zijn werk, hij doet iets met een spraakcomputer en de dagboeken van zijn vader, en eigenlijk vind ik het nu te bedacht worden. Vervelende typografie ook steeds, van die computerdialogen.

Naar de ‘kleine filosofie van het schrijverschap’ van Jannah Loontjens was ik benieuwd, omdat ik gewoon wel hou van dit soort boeken, over lezen, schrijven etc. Ik ben nog maar in het begin, wat ook gaat over het beginnen met schrijven, de openingszin, de keuze van waarover je gaat schrijven. Een gekmakend iets, waarover je het wat mij betreft als schrijver ook maar zo min mogelijk moet hebben. Het begin moet eruit zien als het enig mogelijke begin. Dat is mijn kleine filosofie.