Carson McCullers, Het hart is een eenzame jager. Vertaald door Molly van Gelder. Bert Bakker 1983 (oorspr. The Heart is a Lonely Hunter, 1940)

Moeilijk voorstelbaar dat deze kaleidoscopische, intelligente en gevoelige roman geschreven werd door een 23-jarige. The Heart is a Lonely Hunter is het debuut van Carson McCullers (1917-1967). Haar naam wordt meestal in één rijtje genoemd met die van Richard Wright en Flannery O’Connor, alle drie doorgaand voor schilders van het groteske zuiden van de Verenigde Staten, het zogenaamde Southern Gothic. Vergeleken met O’Connor is McCullers wat zachtaardiger, menselijker. Maar ook bij haar hoofdrollen voor misfits en outcasts. Ik herlees deze klassieker overigens omdat hij een rol speelt in de Schotse film Shell, die komende donderdag in première gaat in Rialto in Amsterdam, en die bij die gelegenheid door mij wordt ingeleid. Een schrijnende vader-dochterfilm, betoverend mooi, geladen en broeierig. Het is een coming-of-age-drama, en ik denk dat zo ook de verwijzing naar McCuller’s roman is bedoeld. De zeventienjarige Shell, werkzaam bij haar vader in een pompstation aan een doorgaande weg in de Schotse Hooglanden, krijgt dit boek cadeau van een passante wier belangstelling voor het meisje is gewekt. In The Heart is a Lonely Hunter voelt de veertienjarige Mick, een jongensachtig meisje, zich aangetrokken tot de doofstomme John Singer. Verder zeg ik nog maar niks.


Donderdagavond 16 januari, 19.30 uur, Rialto, Ceintuurbaan 338, première Shell, met inleiding Marja Pruis (www.rialtofilm.nl)