Elissa Wald, The Secret Lives of Married Women. Titan Books 2013, € 12,99

Dit boek ziet eruit als een pulpromannetje, het is uitgegeven in een serie die heet A Hard Case Crime Book, maar ik denk dat als zoiets ‘bij ons’ geschreven zou worden het de Libris Literatuurprijs zou winnen. Ik vond dit in ieder geval een meesterlijk boek, bevredigend op alle niveaus, tot op de laatste bladzijde spannend, ontroerend, diepzinnig en meesterlijk geschreven bovendien. Ik ben de schrijfster meteen gaan googelen, er is eerder iets van haar vertaald geworden, maar lang geleden en ik geloof een beetje obscuur.

The Secret Lives of Married Women is een tweeluik, een dubbelportret van twee tweelingzussen, middendertigsters, de een (mislukt) actrice, New York ontvlucht, de ander succesvol advocaat in Manhattan. Beiden hebben zo hun oplossing gevonden voor hun zucht naar avontuur versus het verlangen naar intimiteit.

Als ik het zo opschrijf, klinkt dat wat schematisch. Dat is deze roman juist niet, op een heel losse manier worden beider dilemma’s geschetst, tegelijkertijd is er een heel sterk onderliggend thema dat de boel bij elkaar houdt. En wat dat is?

Ik denk dat het te maken heeft met het verlangen te dienen, te hopen dat je het allemaal voor iemand doet. En soms dient opeens diegene zich aan die lijkt te weten waarom het draait.

‘She wanted a place where there was no room to move,’ zegt iemand in dit boek. ‘I gave it to her.’

Ik ga nu alles van deze schrijfster lezen.