Ik ben aan het vooruitlezen. Net als collega literatuurcritica Daniëlle Serdijn maak ik voor een ander blad korte boekbesprekingen, te weten voor LINDA. Ik doe dat aan de hand van drukproeven, omdat de boeken op het moment van publicatie van het nummer actueel moeten zijn. Dat is mijn opdracht: de allerbeste boeken, heet van de naald. Het is een lastige opdracht, omdat ik twee maanden vooruit moet werken. Deze week ben ik bezig met het novembernummer, dat eind oktober in de winkel ligt. Gelukkig voor mij werken uitgeverijen steeds meer met leesexemplaren, of vooruitboekjes. Toen ik dit werk net deed, was ik nog wel eens geneigd de aangekondigde publicatiedata die uitgeverijen in hun prospectussen vermelden te letterlijk te nemen. Ik kan me er dus veel bij voorstellen dat Serdijn voor Opzij een misser beging met een aangekondigde roman die uiteindelijk bij lange na niet af bleek. Je moet altijd een afweging maken: het liefst wil je tijdig een interessante roman signaleren, als het even kan zelfs de eerste daarin zijn, maar tegelijkertijd moet je er wel van op aan kunnen dat die roman er dan ook echt ís.

Zo durfde ik een maand geleden nog niet de nieuwe roman van Karin Amatmoekrim, Het gym (Prometheus), op te nemen, omdat ik wist dat ze nog aan het sleutelen was. Zelfs de cover was nog aan veranderingen onderhevig, las ik op haar weblog. Maar nu heb ik dan toch de drukproef ontvangen, en wat blijkt: de roman verschijnt al op 22 september. Ben ik even mooi laat in november, zij het dat dat nummer zo rond 20 oktober in de schappen zal liggen. Toch heb ik het na lezing besloten wél te bespreken in dat nummer. Ten eerste omdat het een perfect boek is voor de LINDA.-lezer, ten tweede omdat Karin Amatmoekrim nu ook weer niet zó bekend is dat het een maand na publicatie al helemaal uitgemolken zal zijn. Tja, en verder lees ik in het begeleidende persbericht van de uitgever dat ik vóór 22 september niet over dit boek mag publiceren. Het staat er met een vetgedrukte letter. Ik houd er dus nog even mijn mond over.

Wat heel fijn is aan de boekenpagina van LINDA., die met ingang van november overigens wordt uitgebreid tot twéé boekenpagina’s, geheel tegen alle lees- en boekenpessimistische geluiden in, is dat ik niet met een sterrensysteem hoef te werken. Het feit dat een boek wordt vermeld is gewoon al het beste teken.

Nog een drukproef verstouwd vandaag, al is het daar eigenlijk echt te dik voor: De verdovers van Anna Enquist (De Arbeiderspers). Ik ga het straks in boekvorm nog een keer lezen, want nu ben ik er naar mijn gevoel te snel door heen gegaan. Snel genoeg om er iets over te kunnen schrijven voor datzelfde nummer van LINDA., maar niet goed genoeg voor een bespreking straks in De Groene. Ook hierover tot 18 oktober nog zwijgplicht, want: ‘ongecorrigeerde drukproef’, maar volgens mij is het Enquist op haar best: precies, gevoelig, intelligent. Deels is het een vrij minutieuze weergave van wat er gebeurt in de spreekkamer van een psychotherapeut, dat zijn heerlijke stukken om te lezen, en zo veel en veel beter, want geloofwaardiger, dan wat in die televisieserie In therapie te zien is.

Van het nieuwe boek van Charlotte - Vochtige streken - Roche, Schootgebed (vertaald uit het Duits door Janneke Panders), las ik het fragment dat De Bezige Bij in zo'n vooruitboekje heeft afgedrukt. Roche heeft een nieuw taboe bij de hand: seks in het huwelijk. ‘Als mijn man dat wil voer ik voor hem de grootste zelfbevredigingsshow aller tijden op. Als hij me daartoe uitnodigt en toekijkt, ga ik helemaal los.’ Oké Charlotte, ga maar los dan. Echt veel aanmoediging heeft de schrijfster overigens niet nodig. ‘Ik schurk en ik schuur als een bezetene. Hij kijkt geen één keer naar mijn gezicht. Ik besta dan alleen nog maar uit een vagina! Ik ben mijn vagina.’ Hmmm, hier zullen de LINDA.-lezers van smullen denk ik. Verschijnt 20 oktober.