Sylvie Marie**, Toen je me ten huwelijk vroeg. Gedichten (Podium, 2011)

De tekst op de achterflap sprak me aan. Nadat ik al voor de titel gevallen was. ‘Wie behoedt wie voor het vallen?’ zo begint die achterflaptekst. ‘Welke dingen wil je behouden door ze nooit aan te raken?’ Beetje etherisch, maar binnen de context van een poëziebundel, met zo'n titel, kan ik veel hebben. Sylvie Marie, Vlaamse, blijkt huisdichteres van Humo te zijn. Boffen die even. Lees alleen al dit gedicht, onderdeel van de cyclus ingeleid door ‘toen je me ten huwelijk vroeg, wou ik nog het volgende’:

je lichaam bezoeken als een tentoonstelling.

alles wat je beweegt bezichtigen aan wanden,

van hart naar buik tot kniegeknik wandelen

en af en toe een kader een tikje rechter hangen.

het meest zou ik op de stoelen

in de zaal willen letten, zij die dreigen

door te zakken als ik erop ga zitten.

ik zou er een touw rond spannen, er bordjes

‘niet aanraken’ bij plaatsen

en ze zo nu en dan heel voorzichtig

afstoffen.

Lieve gedichten zijn het, zonder dat ze zoetsappig zijn.

Ravinder Bhogal**, Spatels & Stiletto’s. 160 onweerstaanbare gerechten om jezelf - en anderen - mee te verwennen. (Kosmos, 2010)

Kreeg ik voor mijn verjaardag van een vriendin die zelf heel lekker kan koken, en net als ik kookboeken leest voor het slapen gaan. Ik kende deze Ravinder Bhogal niet, ze blijkt Britse, van Indiase komaf. ‘Stap uit de dieettrein’ heet het eerste hoofdstuk, helemaal gewijd aan brood, pasta en aardappels. Tot nog toe was het voor mij meer een lees- dan een kookboek, met hoofdstukken gewijd aan katervoedsel, en ‘altijd-goed-hapjes’, waaronder tabouleh en ‘baba ganoush’, dat blijkt puree van aubergine en knoflook te zijn. Goeie foto’s erbij, goeie nachtrust gegarandeerd.

Philip Roth**, Exit geest (De Bezige Bij, 2007)

Schrijft sneller dan ik kan lezen, en dus loop ik achter. En ik ben hier ook nog niet zo ver in. Ik ken geen schrijver met een meer zelfverzekerde stijl. Je leest de beginzin en je wil verder lezen. ‘Ik was elf jaar niet meer in New York geweest.’ Nathan Zuckerman is dus terug, heeft tot zijn grote woede en schaamte incontinentieproblemen en is in New York om daar wat aan te laten doen. En natuurlijk wordt hij dan bezocht door oude en nieuwe spoken.