Deborah Kay Davies, True Things About Me. Faber and Faber, Inc. 2010

Oké, dit is de derde keer dat ik over dit boek begin, ik weet het. Maar nu heb ik het net echt uit. Ik sloeg het dicht en heb een half uur naar het plafond liggen staren. Waarom lees ik dit, en waarom schrijft iemand zoiets. Een vrouw - ze krijg geen naam in de roman - krijgt een man aan haar loket , en als ze uit haar werk komt staat hij haar op te wachten. Binnen enkele minuten laat ze zich in de parkeergarage uit haar onderbroek dirigeren en staat ze tegen de muur. Het is het begin van een verslaving. De man is een absolute bruut maar krijgt alles van haar gedaan. Als je denkt dat je het ergste wel gehad hebt - totale vernedering in het bijzijn van zijn vrienden - blijkt het nóg erger te kunnen. Het allerergste natuurlijk is dat de schrijfster de weerloosheid van de vrouw ten opzichte van deze man zo aannemelijk weet te maken. Nog erger: ik vond het een opwindend boek.

Dat Fifty Shades of Grey van E.L. James is kinderspel hierbij vergeleken, sterker nog: het kan er niet van in de schaduw staan. Het is waarlijk duistere, spannende literatuur. De hoofdpersoon heeft ‘gewoon’ een baan, vrienden, lieve ouders, een huis, een auto, en toch is ze bereid van het een op het andere moment alles op het spel te zetten. Sterker nog: de andere wereld wordt de gewone, saaie, wereld, waarin verjaardagen worden gevierd, tv wordt gekeken. Zij is uitverkoren voor wat beters. Als iemand aan haar vraagt waarom zij zich in godsnaam met hem heeft ingelaten is haar antwoord: ‘He sort of swept me up… Do you know what I mean?’

Davies, die afkomstig is uit Wales, Engeland, eerder een lokale prijs won voor een verhalenbundel, en ook een gedichtenbundel publiceerde, schrijft heel bijzonder proza, emotieloos en licht cynisch hier en daar. De ambivalente reacties van de vrouw vat ze in ijzingwekkende zinnen. ‘Something terrible has happened to me. I have experienced something very bad and serious. Surely something horrible and wrong. Or maybe it was wonderful.’ In de Engelse en Amerikaanse pers is met verbazing, verbijstering en bewondering op deze roman gereageerd. ‘A Novel of Dark Sexual Obsession’ kopte The New York Times.

Ik vond een gedicht van Deborah Kay Davies, uit 2006, ‘Devotions’ heet ‘t.

She bows her head,

Clasps her hands and kneels,

Pressed hard and strond and secret

By the heavy finger of desire.

Make no mistake,

It’s not for mercy that she cries,

But more.

Zo is het boek, helemaal. Een 'guilty pleasure’ om te lezen.