Rabat - De Franse pers staat er bol van: een groot schandaal rond (kinder)prostitutie, dat oude wonden openhaalt. Het begon ermee dat de Franse oud-minister Luc Ferry in een televisieprogramma sprak over een oud-collega van wie ‘iedereen wist’ dat hij in Marokko was aangehouden vanwege seks met ‘kleine jongetjes’, en die vervolgens door ‘de hoogste staatsautoriteiten’ werd beschermd. Het ontketende een storm van verontwaardiging en speculaties, en uiteindelijk een aanklacht tegen Ferry en de nog altijd mysterieuze meneer X. Zowel de Franse als de Marokkaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.
Het massatoerisme naar Marokko had al een zware klap gekregen door de terroristische aanslag van eind april, zou het sekstoerisme nu ook teruglopen? Het is een vraag die niet op die manier kan worden gesteld in Marokko, al is prostitutie hier een flinke bedrijfstak. Critici stellen op internet dat Marokko de andere kant op kijkt vanwege het economische belang van prostitutie, zelfs als kinderen worden uitgebuit. Er zouden sinds 2002 maar veertig buitenlandse pedofielen zijn veroordeeld, terwijl kinderprostitutie op grote schaal zou plaatsvinden.
Het schandaal is losgebarsten op een moment dat prostitutie steeds minder een taboe wordt in Marokko. ‘Rubygate’, het schandaal rond de Italiaanse premier Berlusconi, was niet de eerste openbaring van een van Marokko’s succesvolste exportproducten. De jeugdige Ruby, die eigenlijk Karima heet, is afkomstig uit een regio die al decennialang bekendstaat om zijn beoefenaars van het oudste beroep ter wereld. Zij voorzien niet alleen de binnenlandse maar ook de buitenlandse markt.
Dat is niet onopgemerkt gebleven: Marokkaanse vrouwen worden als de hoeren van de Arabische wereld gezien. De Saoedische autoriteiten geven geen visa meer af aan alleen reizende jonge vrouwen, een groot probleem voor godvruchtige vrouwen die op bedevaart willen. De Saoedi’s hebben flink wat boter op hun hoofd, want het is misschien niet overdreven om te zeggen dat zij het Marokkaanse sekstoerisme hebben uitgevonden. Als de Saoedische koning of een van de prinsen er weer eens voor kiest om in Marokko een medische behandeling te ondergaan, heeft dat niet zozeer met de goede medische zorg te maken, maar vooral ook met de uitstekende ‘nazorg’. De Marokkaanse autoriteiten leggen hen geen strobreed in de weg: economische belangen prevaleren.
Het imago dat daardoor is ontstaan is pijnlijk. Toen in 2010 nota bene tijdens de ramadan een Egyptische serie werd uitgezonden waarin een Marokkaanse actrice de rol van Marokkaanse prostituee vertolkte, waren de reacties in Marokko ongemeen fel. Zo schreef blogger Saïd Jebli: ‘Dit imago van Marokkaanse vrouwen als prostituees doet zoveel pijn omdat er een kern van waarheid in zit, een waarheid die we niet onder ogen willen zien.’