Rabat – Marokko is ineens weer volop in debat over abortus. Op sociale media, in columns en commentaren, in kranten en in de politiek. De aanleiding vormt een zaak waarin de onderwerpen abortus en persvrijheid opeens samenkomen.

In Marokko worden zes- tot achthonderd illegale abortussen per dag uitgevoerd, volgens een Marokkaanse organisatie die vecht tegen die praktijken. Voorman is hoogleraar en arts Chafik Chraïbi, die dagelijks de gevolgen van illegaal uitgevoerde abortussen voorbij ziet komen; hij lobbyt al jaren onvermoeibaar voor legalisering.

En juist Chraïbi werd enkele weken geleden door de Marokkaanse minister van Gezondheid uit zijn functie gezet, als hoofd van de kraamafdeling van een ziekenhuis in Rabat. De arts had meegewerkt aan een reportage van France 2. De tv-ploeg zou geen toestemming hebben gehad om te filmen in Marokko; camerateams moeten speciale toestemming vragen in Marokko.

Later haastte de minister zich te zeggen dat er bij het draaien van de reportage ‘ethische grenzen’ waren overschreden. Mensen op de kraamafdeling zouden tegen hun wil zijn gefilmd – iets wat Chraïbi ontkent. Toch werd hij door de minister uit zijn functie gezet.

Toen barstte de bom. Op Twitter ging het los, een voor Chraïbi opgerichte Facebook-pagina had binnen een dag tienduizend likes. ‘De minister zelf, maatschappelijke organisaties en bijna alle politieke partijen en mensenrechtengroepen praten erover’, reageert Chraïbi. Alleen de pjd, de islamitische regeringspartij van premier Benkirane, houdt zich stil.

Het debat, zegt Chraïbi, gaat niet eens meer om de vraag of abortus legaal moet kunnen. ‘Daar is bijna iedereen het wel over eens.’ Het gaat de komende weken vooral om de vraag onder welke omstandigheden het mag, stelt hij. ‘Sommigen zeggen: alleen na incest of verkrachting. Maar veel maatschappelijke organisaties willen een bredere definitie. Bij dreigend lijden van de moeder, fysiek of psychisch.’

In 2012 legde de abortusboot van Women on Waves aan in Marokko, een actie die gemengd werd ontvangen. De discussie rond het onderwerp laaide even op, maar verstomde weer snel. Nu lijkt het erop dat het incident rond Chraïbi meer in gang zet dan het bezoek van de abortusboot. En dat Chraïbi zijn functie kwijt is? ‘Niet erg. Het debat is veel belangrijker’, vindt hij.