Column

Marouane Fellaini is de grootste held van allemaal, qua haar

Er is iets geks met dit wereldkampioenschap, en dat is dat er eigenlijk niets geks is. En niets geks gebeurt. Of bijna niets. Natuurlijk vinden er wel opmerkelijke dingen plaats, maar over de hele linie blijft alles netjes binnen de grenzen van het oorbare. Het is comme il faut.

Medium belgium national team vs usa23

Je ziet het bijvoorbeeld aan het haar van de spelers. Het kapsel. Heel veel spelers hebben een kapsel, nee, een Kapsel, met een hoofdletter. Keurig geknipt. Strakke scheidingen, vloeiende golven, scherp boven de oren, brav geschnitten. Het is alsof er op dit WK één kapper is, van het moderne type maar niet té modern, waar alle voetballers naartoe mogen, gratis. Omdat ze toch een beetje aardig voor de dag willen komen op al die foto’s en in al die filmpjes. Ook linksbacks willen er leuk uitzien.

En die ene kapper, van het hippe type maar niet té hip, meet de mannen een strak kapsel aan. Kort aan de zijkant en van achteren, bovenop wat langer, en dan het liefst in een vette scheiding aan de voorkant, met zo’n strakke lijn bovenop waar de ene haarkant wordt gescheiden van de andere. Kijk maar naar Toby Alderweireld. Kijk maar naar Cristiano Ronaldo.

Het wordt duidelijk door Luka Modric van Kroatië, die geweldige nummer 10 die zo op Johan Cruijff in pakweg 1974 lijkt. Bij Real Madrid speelde Modric dit hele seizoen fantastisch, en het hele seizoen had hij magistraal (half)lang haar, dat stijlvol met hem mee wapperde als hij weer eens het strafschopgebied van de tegenstander binnendrong. Dat hij steeds weer uit zijn ogen moest wrijven voordat hij een vrije trap in de kruising krulde.

Modric’ mooie manen zijn weg. Afgeknipt. Ze hebben plaatsgemaakt voor een lekker kort koppie, datzelfde strakke kapsel als al die anderen.

Of neem Bryan Ruiz, die elegante Costa Ricaan die zo op Johan Cruijff in pakweg 1975 lijkt. Ook zijn Cruijff-haar is weg, ingeruild voor de middle-of-the-road-coupe van een Jan Vertonghen. Ruiz blijft een elegante speler met dat haar, maar het is toch anders. En dat zijn beugel er niet meer is, is ook spijtig.

De transformatie van Modric en Ruiz zegt alles. Er moet niets afwijken van de mainstream. Van het comme il faut.

Leuk hoor, al dat vergelijkbare haar. Al die dezelfde kapsels. Ze symboliseren dit toernooi: keurig is het. Binnen de lijntjes blijft het. Zoals er geen piekje uit de coupe van Klaas-Jan Huntelaar steekt, zo verlopen de wedstrijden zonder onverwachte wendingen. Zoals de scheiding van Manuel Neuer onwrikbaar op z’n plaats blijft, zo is er op het veld weinig schokkends te zien. Natuurlijk zijn er vieze overtredingen, natuurlijk wordt er soms briljant gescoord, natuurlijk wordt er nu en dan een land uitgeschakeld waarvan dat niet werd verwacht – maar ondertussen zijn alle groepswinnaars gewoon naar de kwartfinale gegaan. En ondertussen zijn het de usual suspects die de lijst van topscorers aanvoeren.

Allemaal Manuel Neuers.

Je zou je bijna gaan vervelen. Je zou het bijna saai gaan vinden.

Maar gelukkig zien we soms iets hoopgevends. Dan loopt tussen alle strak gekapte middenvelders opeens Georgios Samaras, de Griek. Met zijn Jezushaar. Lekker lang, met lekker veel pieken alle kanten op. Een baard. Alles is on-strak aan Samaras, en dat is mooi.

En daar is Andrea Pirlo (zucht van opluchting). En Mario Balotelli, die de hanenkam die vier jaar geleden en vogue was maar nu niet meer, gewoon is blijven dragen. En we zien Daley Blind, die weigert zich strak te laten trekken en gewoon zijn eigen eerlijke warboelhaar heeft behouden. En Dirk Kuijt, ha!

Nigel de Jong, Ron Vlaar, Wesley Sneijder en Bruno Martins Indi nemen ook de WK-mode op de hak, daar kunnen we trots op zijn. En Arjen Robben is niet alleen een held omdat hij zo goed speelt. Wat een kapsel!

Maar de meester van het Andere Haar, de koning van de Anarchistische Coupe, de vleesgeworden anti-scheiding, de personificatie van het Tegen en het Grote Nee, de diametrale tegenpool van Manuel Neuer, die speelt bij België. Dat is Marouane Fellaini. De grootste held van allemaal, qua haar.

Medium marouane fellaini prematch

Beeld via Wikipedia: 1, 2