De Groene Amsterdammer publiceerde een special over de opening van het nieuwe EYE, met daarin een artikel van Willem Jan Otten over Martin Scorsese, zijn laatste film Hugo, en het wegtikken van de tijd.

In het kader van het retrospecitef in EYE geeft Willem Jan Otten op 17 april een lezing over Martin Scorsese’s katholieke achtergrond en de film _Mean Streets, _aansluitend wordt de klassieker vertoond.

Met zijn rauw-realistische weergave van het uitzichtloze leven van de kleine New Yorkse misdadigers Charlie (Harvey Keitel) en Johnny Boy (Robert De Niro) verwierf Martin Scorsese internationaal bekendheid. Scorsese baseerde de film op jeugdherinneringen; de regisseur groeide op in de New Yorkse wijk Little Italy, waar het er destijds ruig aan toe ging. ** **

_Mean Streets _vormde het begin van de langdurige samenwerking tussen Scorsese en De Niro, die in nog zeven andere films van Scorsese speelde. Sommige filmcritici zien het onopgesmukte _Mean Streets _(1973) als ‘de duistere tegenhanger’ van _The Godfather _uit het jaar daarvoor.

Tickets voor de avond over Mean Streets via EYE, of kijk hier voor het gehele programma van het Scorsese-retrospectief.