Tot en met 16 mei, EYE Amsterdam

Martin Scorsese-retrospectief

EYE presenteert van 5 april t/m 16 mei een groot overzicht van het werk van Martin Scorsese, die dit jaar zijn zeventigste verjaardag viert. Onlangs ging zijn eerste 3D-productie in première Hugo in première, zijn twee volgende films zijn alweer in voorbereiding. Scorsese geldt niet alleen als de regisseur van tal van Amerikaanse klassiekers maar ook als de gepassioneerde filmkenner en -docent die zich opwerpt als de hoeder van het internationale filmerfgoed.

Medium mean streets car 1  0

De Groene Amsterdam_mer publiceerde een special over de opening van het nieuwe EYE, met daarin een artikel van Willem Jan Otten over Martin Scorsese, zijn laatste film _Hugo, en het wegtikken van de tijd.

In het kader van het retrospecitef in EYE geeft Willem Jan Otten op 17 april een lezing over Martin Scorsese’s katholieke achtergrond en de film _Mean Streets, _aansluitend wordt de klassieker vertoond.

Met zijn rauw-realistische weergave van het uitzichtloze leven van de kleine New Yorkse misdadigers Charlie (Harvey Keitel) en Johnny Boy (Robert De Niro) verwierf Martin Scorsese internationaal bekendheid. Scorsese baseerde de film op jeugdherinneringen; de regisseur groeide op in de New Yorkse wijk Little Italy, waar het er destijds ruig aan toe ging. ** **

_Mean Streets _vormde het begin van de langdurige samenwerking tussen Scorsese en De Niro, die in nog zeven andere films van Scorsese speelde. Sommige filmcritici zien het onopgesmukte _Mean Streets _(1973) als ‘de duistere tegenhanger’ van _The Godfather _uit het jaar daarvoor.

Tickets voor de avond over Mean Streets via EYE, of kijk hier voor het gehele programma van het Scorsese-retrospectief.