Dat geldt eens te meer voor de filmcriticus. En toch: wie de filmkritiek in binnen- en buitenland volgt ziet dat geslotenheid overheerst, en dat er van het idee dat ‘kunst zelf nooit louter over kunst gaat’ weinig sprake is.

De vierde editie van de Masterclass Film & Leven, vanaf begin september in EYE, is bedoeld om dit gesprek open te breken. De masterclass is een samenwerking tussen het Domein voor Kunstkritiek en De Groene Amsterdammer. Onder leiding van Gawie Keyser, filmcriticus van De Groene, gaan de cursisten op zoek naar een nieuw kijkkader, waarbij de thema’s onafhankelijkheid en engagement centraal staan.

In vijf sessies, georganiseerd in ijkpunten zoals vernieuwing, denken, tijdgeest en gevoel, onderzoeken de cursisten aan de hand van de onafhankelijke Amerikaanse cinema – dit najaar het thema van een speciaal filmprogramma in EYE – hoe je over film kan en moet nadenken en schrijven.

Behalve de films van de American Independents die de cursisten in EYE zullen bekijken, komt een breed scala van cinematografische illustraties aan bod, van Fritz Lang en Alfred Hitchcock tot Apichatpong Weerasethakul en Christopher Nolan.

Na iedere class worden de cursisten in de gelegenheid gesteld essays te schrijven die, na gezamenlijke bespreking en persoonlijke feedback, in de vorm van blogs op de vernieuwde website van De Groene Amsterdammer zullen worden gepubliceerd.


Masterclass Film & Leven – American Independent Film Edition

I.s.m. EYE Filmmuseum & De Groene Amsterdammer

Cursusavonden: di 6 sept, di 20 sept, di 4 okt, di 11 okt, di 25 okt

Tijd: van 19.00 uur tot 22.00 uur

Locatie: EYE Filmmuseum, Amsterdam

Kosten: 185 euro

Maximaal 15 deelnemers

Voor meer informatie, zie de website van het Domein voor Kunstkritiek, of neem contact op met Gawie Keyser via gawie.keyser@me.com. Wie zich direct wil aanmelden kan zich wenden tot projectcoördinator Dirk Verhoeven (info@dirkverhoeven.com). De inschrijving dient vergezeld te gaan van een cv en één of twee recent gepubliceerde artikelen, essays of stukken. Er geldt een maximum aantal van vijftien deelnemers. Inschrijving sluit op 18 juli.

Beeld: Interstellar van Christopher Nolan