Cielo e Terra (Hemel en Aarde) is het motto van het Holland Festival dit jaar (31 mei tot 22 juni). Er zijn nu al hoogtepunten aan te wijzen, zoals Quartett van Heiner Müller, met Barbara Sukowa en Jeroen Willems, of Molière van de Schaubühne am Lehniner Platz Berlin(regie: Luc Perceval). (www.hollandfestival.nl)

Een wereldpremière van het Holland Festival, samen met De Nederlandse Opera is La Commedia van componist Louis Andriessen op teksten van Dante en Vondel, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw en geregisseerd door de Amerikaanse filmregisseur Hal Hartley. Narrenschip, Inferno, Lucifer, Tuin der lusten en Luce Etterna heten de vijf delen en wat dat alles precies zal gaan worden weet nog geen mens, maar het idee is dat je zult worden overrompeld door muziek, filmbeelden en theater, met de Italiaanse sopraan Cristina Zavalloni als Dante, de Nederlandse acteur Jeroen Willems als Lucifer en de Amerikaans-Nederlandse sopraan Claron McFadden als een lieftallige Beatrice. 12 tot 18 juni in Theater Carré in Amsterdam. Het heet uitverkocht, maar Carré is heel groot en eigenlijk nooit echt helemáál uitverkocht (www.dno.nl)

Een voorproefje op dit nieuwe stuk van Louis Andriessen is een concertante reprise van zijn grote werk De Materie uit 1989, dat op een prachtige manier het gehamer van scheepswerven combineert met het Plakkaat van Verlatinge, de boogiewoogiemuziek waar Mondriaan op danste, overpeinzingen van Madame Curie en het ten hemel stijgen van Hadewych. Het werd eertijds geregisseerd door Bob Wilson en wordt nu integraal gespeeld in Rotterdam, op 29 mei in De Doelen en in Amsterdam, op 4 juni in het Concertgebouw, door het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble. Dirigent ook hier Reinbert de Leeuw en verder met tenor Christopher Gillett en sopraan Valdine Anderson (www.askoschoenberg.nl).