De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

May pakt de rijke bejaarden aan

Londen – Het Britse politieke systeem heeft geen ouderenpartij. Of beter: het heeft er twee. Door de jaren hebben zowel Labour als de Conservatieven oudere kiezers weten te paaien met lokkertjes. Immers, dat zijn de trouwste stemmers. Gevolg is dat Britse bejaarden, mits gezond, een relatief goed leven hebben met gratis buskaarten, vrijstelling van kijk- en luistergeld, pensioenen die altijd blijven stijgen en met een tegemoetkoming voor de winterse stookkosten. Omdat deze giften universeel zijn, profiteren zelfs Alex Ferguson, Andrew Lloyd Webber en prins Charles ervan.

In de wetenschap dat ze mijlenver voor ligt in de peilingen en op de steun kan rekenen van meer dan de helft van de bejaarden heeft Theresa May met deze politieke omkooptraditie gebroken. Bij de presentatie van haar manifest met de quasi-communistische titel Forward, Together heeft ze aangekondigd dat de stookvergoeding inkomensafhankelijk wordt en bejaarden in dure woningen zelf moeten betalen voor hun zorg. Volgens haar is het oneerlijk dat jongeren en gezinnen die amper rond kunnen komen moeten betalen voor welvarende babyboomers.

Het is een van de ideeën die May van voormalig Labour-leider Ed Miliband heeft gestolen. Het past bij haar streven om de Conservatieven te veranderen in de nieuwe arbeiderspartij. Labour daarentegen is steeds meer een partij van de jonge, hoogopgeleide stedelingen aan het worden. Het heeft zich ingegraven in veilige kiesdistricten, met name in universiteitssteden, van Bangor, Bristol tot Brighton. Daar pakt het stemmen van andere progressieve partijen, zoals de Liberaal-democraten en de Groenen. Precies het omgekeerde van wat de pvda is overkomen.

Labours manifest bevat populaire plannen. Wat leider Corbyn betreft mogen jongeren weer gratis studeren, komt er een eind aan gegraai in bestuurskamers en komen nutsbedrijven weer in publieke handen. Vooral dat laatste geniet steun. Is het niet merkwaardig dat Nederlandse, Duitse en Franse staatsbedrijven Britse treinen mogen laten rijden, maar de Britse staat zelf niet?

Na de manifestenweek is Labour wat opgekrabbeld, al blijft het gat met Team Theresa aanzienlijk. Achter de schermen heeft Corbyn ondertussen een strategische nederlaag geleden. De linkervleugel van de partij heeft door de onverwacht uitgeroepen verkiezingen niet genoeg Kamerleden weten te verzamelen zodat het geen Corbyn-achtige opvolger kan kandideren. Daarom heeft de 68-jarige, die vier dagen per week werkt, al aangekondigd om ongeacht het verkiezingsresultaat aan te blijven. Ondanks zijn verkiezingsbelofte dat geen Brit na zijn 68e zou moeten werken.