John McCains favoriete literaire karakter is Robert Jordan, de hoofdpersoon in Hemingway’s fenomenale roman over de Spaanse Burgeroorlog For Whom the Bell Tolls. De aan de zijde van de republikeinen, communisten en anarchisten vechtende Jordan is de gedroomde man: heldhaftig maar bescheiden, vol van idealen en toch nuchter. Het is het imago dat ook McCain, de Republikeinse presidentskandidaat, zich graag aanmeet. Eerlijk, principieel en recht door zee. Een verstandige politicus die wars van gevestigde belangen zijn eigen lijn durft te trekken.

Mede door zijn verzet tegen marteling – extra geloofwaardig door zijn verleden als krijgsgevangene in de oorlog in Vietnam – is McCain het toonbeeld van politieke moed geworden. Daar valt het nodige op af te dingen, concludeert Michael Tomasky in een uitvoerige bespreking van enkele McCain-biografieën in The New York Review of Books. Goed om te weten: het artikel is net als de meeste andere bijdragen in dit toonaangevende blad voor iedereen gratis online toegankelijk.

Tomasky’s conclusie liegt er niet om: McCain is een flipflopper, een draaikont. Of het nu om immigratiebeleid, partijfinanciering, abortus, de oorlog tegen terreur of de omstreden belastingverlagingen voor de rijken gaat, de Republikein verandert veelvuldig van standpunt. De wens om de volgende president van de Verenigde Staten te worden, blijkt sterker dan zijn verlangen een Robert Jordan te zijn.

Merkwaardig genoeg komt McCain daar tot nu toe mee weg. Zijn biografen zoeken de verklaring in de enige werkelijke electorale basis die de Amerikaan heeft: John McCains zogenaamde straight talk is ongekend populair onder journalisten.

Lees het artikel ‘Who is John McCain?’ in The New York Review of Books