Pas in de jaren dertig kreeg de consultancy haar moderne vorm. In 1933 verbood de Amerikaanse Glass-Steagall Act het delen van geheime informatie tussen bedrijven. Bestaande beroepsgroepen die zich hiermee bezig hadden gehouden, zoals bankiers en accountants, werden gedwongen die taak af te stoten. Hierdoor kwam de weg vrij voor onafhankelijke adviseurs die deze functie gingen vervullen.
Ook McKinsey profiteerde hiervan. Het bedrijf werd in economisch opzicht al snel een succes en kreeg in de jaren dertig een extra boost door de komst van Marvin Bower, volgens Harvard Business School de ‘vader van de moderne managementconsultancy’. Hij formuleerde de waarden waaraan McKinseyanen zich moesten houden en professionaliseerde het beroep.
Onder Bower begon de expansie van McKinsey in de Verenigde Staten. In de jaren vijftig volgde internationalisering: in 1959 opende het kantoor in Londen, vijf jaar later volgde het derde Europese kantoor in Amsterdam. Bower was van 1950 tot 1967 managing director van McKinsey. Hij bleef tot zijn dood in 2003 verbonden aan de firma. In de afgelopen decennia groeide McKinsey door. In 2011 heeft McKinsey & Company meer dan negenduizend consultants verdeeld over 99 kantoren in meer dan vijftig landen.
In al deze kantoren is de structuur hetzelfde. McKinseyanen beginnen hun carrière als business analyst, na twee jaar volgen ze een opleiding, vaak een MBA, en na hun terugkeer worden ze associate. Twee jaar later volgt promotie tot projectleider: engagement manager. De volgende stap is junior partner of associate principal, daarna principal en uiteindelijk director. De partners zijn de aandeelhouders van de maatschap McKinsey & Company. McKinsey-kantoren worden geleid door managing directors. In Nederland is dat Peter de Wit, Wiebe Draijer is het voor de Benelux en de Canadees Dominic Barton is mondiaal managing director.
Als internationaal opererend strategisch adviseur van grote bedrijven zijn McKinsey’s belangrijkste concurrenten The Boston Consulting Group, Bain & Company en Booz & Company. De laatste jaren zijn de concurrenten McKinsey dicht genaderd. Toch blijft volgens velen McKinsey nog steeds het meest prestigieuze adviesbureau op aarde.

Lees het volledige artikel De onzichtbare macht van McKinsey
(Alleen ingelogde abonnees hebben toegang tot de digitale editie van De Groene Amsterdammer) Of koop dedigitale editievoor 2,95 euro.