Rome – Dat de pas benoemde Italiaanse premier Mario Draghi (73) meteen al ’s werelds grootste consultancyfirma McKinsey heeft ingehuurd, was vorige week even een storm in een glas water. Wat McKinsey moest doen, was het Italiaanse plan om aanspraak te kunnen maken op de enorme hoeveelheid miljarden van het Europese coronasteunfonds ‘isomorferen’. Deze term die uit de wiskunde stamt kende natuurlijk niemand behalve voormalig ecb-baas Draghi, van huis uit bankier en econoom.

Isomorferen is het overhevelen van de verkregen inzichten met betrekking tot het ene fenomeen naar het andere fenomeen, legt Wikipedia uit. Iets simpeler gezegd moest McKinsey helpen het Italiaanse ‘Recovery Fund’ te vertalen naar Europese maatstaven en terminologie. Zeg maar een beetje zoals een gewoon mens een belastingconsulent inhuurt om zijn aangifte te doen. Voor iemand uit de financiële wereld van Draghi een doodnormale daad, het inhuren van een consultancybureau, maar wanneer je premier van een land bent ligt dat ineens gevoeliger. ‘Wordt Italië straks bestuurd door McKinsey?’ vroegen de Italiaanse kranten.

Toch kun je zeggen dat wat Draghi deed door het inhuren van McKinsey precies is wat Europa hoopt dat Italië doet op alle gebieden: zich isomorferen, oftewel aanpassen aan de algemene gedragsregels, waar Italië zich zoals bekend weinig van aantrekt. Dat krijg je niet voor elkaar met één Draghi en een internationaal consultancybureau, maar het heeft een symboolfunctie.

In Italië zelf gaat het al weer over andere dingen. Zal de leider van de voormalige grootste partij van links, de Partito Democratico, nog terugkeren op zijn schreden? Nicola Zingaretti (55) gaf er afgelopen vrijdag ineens de brui aan, officieel omdat de ‘ellebogenstrijd om het pluche’ binnen zijn partij hem doet walgen, in werkelijkheid omdat hij ineens hard aan linkerzijde voorbij is gestreefd door de Vijfsterrenbeweging. Alleen al de aankondiging dat voormalig premier Giuseppe Conte, de alom geliefde ‘coronapremier’, de nieuwe leider van Beppe Grillo’s Vijfsterrenbeweging gaat worden, veroorzaakte een lawine in de opiniepeilingen. Want met Conte als nieuwe leider verhuist het linkse volk graag naar de Vijfsterrenbeweging. En dat is voor de leider van de ooit grootste communistische partij van het Westen, de voormalige pci, een enorme blamage: uiteindelijk verliezen van de ‘komiek’ Grillo.