Rechters moeten met hun voeten in de samenleving staan, vindt PowNews. Dus vroeg een verslaggeefster op inquisitietoon aan magistraten of ze wel een iPhone hadden en twitterden, wie hun favoriet was bij Voice of Holland en wat ze vonden van Oh oh Cherso. Betrokkenen hadden zo'n apparaat noch enig benul van Voice of Cherso. Boodschap: een wereldvreemd bejaard zootje speelt rechtertje over Jongeren en Het Volk. Belangrijker lijkt me de vraag of dat zootje jurisprudentie en vakliteratuur bijhoudt en afgewogen vonnissen velt. En wat die tv-programma’s betreft: Paul Witteman haalt het terecht niet in zijn hoofd Lucassen naar diens oordeel over de Gurrelieder te vragen. Maar massacultuur is inmiddels verplicht en kennis ervan en sympathie ervoor graadmeter voor deugdelijkheid inzake hoge publieke ambten.
PowNews heeft ook een andere kant. Wie PVV afkorting van ‘Partij voor Veelplegers’ noemt is helder. ‘Wij pakken iedereen aan’, zei een PN'er tegen ideoloog Martin Bosma, die dat wel consequent vond maar niet wist of het wel ‘rechts’ was - daar is PowNed immers voor in het bestel toegelaten? Presentator Weesie meldt dat ‘brievenbuspisser en ontuchtpleger Lucassen’ ook nog een uitkering had. Om sarcastisch vast te stellen dat Geert gelijk heeft dat alles de schuld van de media is. Gelukkig zijn wij van de rechtse pers er om te benadrukken dat PVV'ers ook maar mensen zijn - voegt collega Castricum toe. Inderdaad blijkt dat de huilie-huilie-reactie van betrapten, zoals ingebeeld schooldirecteur De Mos: ‘Wij zijn ook mensen en niet van marsepein.’ Bedoeld wordt zowel dat ook een PVV'er een foutje kan maken als dat de feilloze PVV'er onder de mediahetze lijdt. Respect daarom voor zijn partijleider die, nogmaals, ‘immers ook een mens is’.
Dat begrip voor in opspraak geraakten kenmerkt ook de Volendammers die bij Vara’s Jakhalzen verklaarden: overal is wel wat; wie heeft zoiets nou niet gedaan; wie zonder zonden is… Joods-christelijke vergeving is diep in dat palingvolkje geworteld maar wordt selectief toegepast. PowNews ging ook nog bij Meindert Fennema langs, die in dezelfde geest stelde dat we allemaal wel es dronken achter het stuur hebben gezeten en dat de onthullingengolf averechts kan werken: Geert als underdog. Zo bezien zit er inderdaad niets anders op dan vast te stellen dat ‘het tuig nu in de Kamer zit’ (PN) en strategisch te zwijgen over leugens, oplichterij, mishandeling en andere strapatsen. Maar PowNews, dat moet je ze nageven, zal aan zwijgen niet meedoen. Van vlerkerig tot onbeschoft gaan ze links en rechts te lijf, waarbij het voornamelijk om scoren en lachen gaat. En als hun objecten meelachen (Martin Bosma, Hero Brinkman), dan zijn dat toch toffe gozers. PowNews is net als achterneefje De jakhalzen bovenal amusement.
Dan toch liever Echt Amusement. Zorg op Sinterklaas dat alles tijdig is uitgepakt want KRO’s derde Schaep-reeks begint die avond. In aflevering 1 is tante Door jarig en chagrijnig. Ze krijgt slacentrifuge en fonduestel, nieuwigheden waarbij ze zich cynisch afvraagt hoe ze ooit zonder kon en die voor ons tijdsaanduiding zijn: late jaren zeventig. Kootje wil haar nog altijd wel en niet. En ze mist Lukas die een pension in Spanje runt. Tot de hele santenkraam van Mokum naar Lukas wordt verkast: Het Spaanse schaep. Er zit sowieso meer pijn, wrijving en bitterheid in dan voorheen. Lukas’ liefde voor zijn Sjon is eigenlijk over; Riek is beduidend minder tof; Leen zwanger zonder man; Greet door haar tweeling uitgeput; en opoe mocht eigenlijk niet mee. Het blijft lachen, ontroeren en vaak heel mooi zingen.

PowNews, werkdagelijks 22.50 uur, Nederland 3. Het Spaanse schaep, acht afleveringen vanaf zondag 5 december, 21.20 uur, Nederland 1