Wenen - ‘Meer moed voor Weens bloed.’ Dat is een van de slogans van de FPÖ, waarmee de populistenpartij in de Donau-metropool bijna een derde van de stemmers kon overtuigen. Buitenlandse vrouwen zouden niet te veel kinderen moeten baren. Wat de partij van wijlen Jörg Haider, de volkstribuun die twee jaar terug stomdronken met zijn bolide uit de bocht vloog, nog meer wil: een stop op de vermeende islamisering. ‘We willen geen multiculturele stad worden.’ Een rare uitspraak, want de voormalige hoofdstad van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie werkt al eeuwenlang als een magneet op migranten. Het wemelt er van de ex-Joegoslaven, en ook moslims vind je er veel. Logisch, want in Wenen begint de Balkan, en al in 1683 stonden de Turken voor de stadspoorten.

Dat de minarettenhaters van de FPÖ in Wenen zo op open oren stuiten is opvallend, want het is al decennialang een ‘rode stad’, waar sociaal-democratische stadsvaders de scepter zwaaien. Niet toevallig maakt de FPÖ deze ‘Sozis’ van de SPÖ uit voor de hoofdvijand. Burgemeester Michael Häupl, die zijn absolute meerderheid verloor maar wel herkozen werd, is het symbool van een ‘corrupte linkse elite’, die de machtige woningcorporaties in de hand heeft en eigen media en pr-bedrijfjes onderhoudt. Die maken op hun beurt positieve reclame voor zijn politiek en krijgen omgekeerd veel advertenties en opdrachten van de gemeente. Ook de typische grauwe sociale woningbouw uit de jaren vijftig vormt een punt van discussie. Häupl beweert dat de FPÖ deze woningen wil verkopen. De zelfverklaarde liefhebbers van de vrijheid zeggen echter dat de SPÖ ze tot asielzoekerscentra heeft omgebouwd: ‘Wil je een woning hebben, dan moet je een hoofddoek dragen.’

Op de Viktor-Adler-Markt sprak FPÖ-leider Hans-Christian Strache (41) onlangs duizenden aanhangers toe. Vervaarlijk uitziende kaalkoppen, volgens het onderzoeksblad Profil bekende neonazi’s, verhinderden dat protesterende linkse jongeren te dichtbij kwamen. ‘Als jullie je gedoucht hebben kunnen jullie een baan zoeken’, smaalde Strache. Op de bühne liet hij heavy metal-hits spelen. Daarna verscheen hij als een popster en onder enorm gejuich op het podium. ‘We gaan Wenen bevrijden van het SPÖ-geboefte.’ Strache wilde Häupl een ‘schop onder zijn kont’ geven. Van de verfijnde omgangsvormen in de Weense high society is deze vriend van paramilitaire oefeningen ver verwijderd.