Reisbestemming is het beladen decor van de Gazastrook, Israël, de Palestijnse gebieden. ‘God’s own pissing ground’ op zo'n luchtige toon benaderen werkt waanzinnig sterk. Het geeft je zelfs het gevoel dat je wel degelijk iets nieuws leert over dit miljoenen malen becommentarieerd stukje aarde.
Michel Houellebecq: De kaart en het gebied. De cynicus wordt milder maar fileert onze wereld nog altijd met z'n verslavende mix van fictie en essay, en z'n meedogenloos scherpe observatie van onze sociale kringen en drijfveren. Met minder seks dan voorheen, maar wel inclusief thriller. Tevens prima kerstliteratuur: de sleutelscènes vinden plaats tijdens het jaarlijkse kerstdiner dat de hoofdpersoon zwijgend met zijn vader nuttigt.
Alain de Botton: Religie voor atheïsten (Atlas, € 22,95). Verrukkelijke ‘heidense gebruikersgids’ van de Zwitsers-Britse popi-filosoof, die overtuigend en met zijn kenmerkende schrijfplezier pleit om heilzame religieuze aspecten in de seculiere wereld toe te passen. Waarom zou de religie immers het alleenrecht hebben op diepgaande emoties en levensveranderende gewaarwordingen?