Londen – De Fab Four, zo stonden de prinsen William en Harry met hun echtgenotes Kate en Meghan ook wel bekend, zeker sinds een kerstfoto van eind 2016 waarop de vier jonge sterren van Huize Windsor stralend naar de kerk lopen. Eerder dit jaar betoverden Harry en Meghan koningsgezinden in binnen- en buitenland met een grootse, maar kleinschalige bruiloft in St George’s Chapel nabij Windsor Castle, gevolgd door de geboorte van Kate’s derde kind en de zwangerschap van haar schoonzus.

De nieuwe generatie Windsors was zo gelukkig dat er heimwee begon te ontstaan, bij de pers in ieder geval, naar de scandaleuze avonturen van de Fergies en de Diana’s. Bij elke soap horen twisten, zo ook bij ’s werelds spannendste koningshuis. De komst van Meghan Markle bracht hoop op interne spanningen met zich mee, zeker in relatie tot Kate. Aan de ene kant een extraverte en uitgesproken Amerikaanse actrice; aan de andere een ingetogen dame van de gegoede Engelse middenklasse.

Het nieuws, enkele weken geleden, dat Harry en Meghan hun vertrek in Kensington Palace, het paleis van Diana waar ook William en Kate wonen als ze in Londen zijn, gaan verruilen voor Frogmore House, een landgoed nabij Windsor Castle, baarde opzien. Zeker toen Harry verklaarde dat het werken met andere familie uitdagingen met zich meebrengt. Vervolgens was daar het plotselinge vertrek van Meghans persoonlijke assistente. ‘Wat ze wil, dat krijgt Meghan’, had Harry gezegd.

Buckingham Palace raakte in paniek toen de Daily Mail, waarvan de nieuwe hoofdredacteur Geordie Greig goede contacten heeft binnen het paleis, berichtte dat Meghan voor problemen had gezorgd in de aanloop naar haar huwelijk. Zo eiste ze luchtverfrissers in de veertiende-eeuwse kapel omdat ze moeite had met de muffe lucht. De koningin, die daar vaak naar de mis gaat, moest hier niets van hebben. Wat goed genoeg voor haar is, is goed voor een jonge vrouw uit Californië en haar beroemde vrienden.

De paleisfluisteraar, op wie nu wordt gejaagd door de hofhouding, heeft ook gemeld dat de twee hertoginnen – van Sussex (Meghan) en van Cambridge (Kate) – tot huilens toe aanvaringen hebben gehad, met Charles in de rol van vredesonderhandelaar. Het is de reden dat de twee stellen afzonderlijk Kerstmis gaan vieren. En The Crown kijken, over het decennium waarin Margaret, vervreemd van haar oudere zus Elizabeth, glamour naar het paleis brengt en de boel daarmee op stelten zet.