Addis Abeba - Premier Meles Zenawi, die zich vorig jaar nog met meer dan 99 procent van de stemmen liet herkiezen, regisseert in Ethiopië alle gelegenheden die mogelijk kunnen leiden tot publieke uitingen van onvrede. Dat geldt zeker voor de Great Ethiopian Run in hoofdstad Addis Abeba. Want dat is niet alleen de grootste hardloopwedstrijd van het Afrikaanse continent, hij wordt ook live uitgezonden op de nationale televisie. En mensenmassa’s kunnen zich onvoorspelbaar gedragen.
Eind vorig jaar loste hardlooplegende Haile Gebre Selassie het startschot van de tiende editie, waarop de extatische 35.000 deel-nemers joelend van vreugde vertrokken door de straat die zijn naam draagt. Het parcours was dit jaar nieuw. Niet vanwege de veiligheid van de lopers, voor de afwisseling, of voor optimalisering van het parcours, maar omdat hiermee ten minste één onvoorspelbare gedraging werd uitgebannen die de afgelopen jaren de kop op stak: protest. In de voorgaande edities van de tien kilometer bedragende wedstrijd passeerde de dravende menigte het regeringspaleis en haar weelderige tuinen. Aldaar aangekomen en aangemoedigd door de anonimiteit van de massa (alle deelnemers dragen eenzelfde T-shirt) hielden de deelnemers massaal halt en begonnen ‘Meles leba!’ te scanderen: ‘Meles is een dief!’ Schuwere deelnemers hielden het bij een V-teken, dat hier niet vrede, maar de oppositiepartij symboliseert.
Dit mocht niet nogmaals gebeuren. En dus werd de Great Run verlegd, waarmee veel Ethio-piërs de kans werd ontnomen ten minste eenmaal per jaar hun grieven te uiten. De reden voor zoveel wantrouwen omtrent de massa is overigens vreemd. Want hoewel betrouwbare statistieken ontbreken, geniet de regering vrijwel zeker de steun van een meerderheid. Daarnaast blijkt uit de laatste Human Development Index van de Verenigde Naties dat Ethiopië de afgelopen twintig jaar de grootste stijger op de ranglijst is van heel Afrika, grofweg de periode waarbij Meles Zenawi de grote roerganger was. Maar dat weerhield de achterdochtige premier er niet van om het parcourscommissariaat af te nemen van Gebre Selassie en aan zichzelf toe te eigenen. Waarmee hij de protesterende menigte van vorig jaar achteraf gelijk geeft: Meles is inderdaad een leba.