De voetbalcompetitie begint. Daarover kun je je mening geven. Op z’n hoogst wordt een club of een trainer boos omdat je ze te laag inschat, maar verder kun je daar weinig kwaad mee aanrichten. Dat dacht ik ook na het lezen van het boek over Amerika van Charles Groenhuijsen en na het lezen en horen van zijn diverse interviews. Groenhuijsen heeft zoals het een journalist betaamt in zijn boek en in de interviews zijn mening gegeven over het leven, over Bush, over de televisie, over Wilders en over zijn eigen NOS-Journaal. Niets aan de hand, ben al lang weer vergeten wat hij precies over het Journaal had gezegd.

Maar ik had buiten het Journaal zelf gerekend. Want het geven van een mening botst blijkbaar met gedragsregels van het belangrijkste nieuwsmedium van Nederland. Ik baseer me slechts op berichten in het Algemeen Dagblad, maar als ik het goed begrijp heeft het politburo van het Journaal zijn toekomstige nieuws lezer zwaar gestraft om het geven van zijn mening. Advocaten zouden zich volgens het AD nu bezighouden met de verhouding Groenhuijsen-Journaal. Wat is dat toch bij journalistieke instellingen? Altijd ieders mening willen horen en vooraan staan om bu reaus open te trekken, maar o wee als ze zelf onderwerp worden. Dan staat de figuurlijke doodstraf op het uitoefenen van het ambt dat ze zelf zo luide propageren.

Amusant zijn ook altijd de ingezonden brieven van adjunct-hoofdredacteuren en eindredacteuren die verkeerd zijn begrepen of geciteerd, onjuist zijn geïnterpreteerd of vinden dat hun artikel of programma schandelijk is beschreven. Lange tenen, mensen, veel langere tenen dan al die politici en trainers die juist om hun lange tenen worden bekritiseerd. Het incasseringsvermogen van de Van Gaals, Balkenendes en Advocaten is tientallen keren groter dan bij de eerste de beste tot eindredacteur opgeklommen journalist. Neem het land dat zweert bij democratie en vrije pers. Als ik de weekbladen van vorige week moet geloven zijn de Verenigde Staten (of schrijf je is de Verenigde Staten?) in paniek over de zojuist opgerichte Zuid-Amerikaanse tegenhanger van CNN. Ja, dat zal anders worden dan in de USA. Lijkt me logisch in een werelddeel waar armoede en corruptie om voorrang strijden.

Deze week begint dus de voetbalcompetitie. Talpa zendt de samenvattingen op televisie uit. Waar sommige journalisten van bijvoorbeeld het Journaal vooral mee zaten was de gegarandeerde journalistieke vrijheid bij Talpa. De journalistieke vrijheid van Danny Blind om Charles Groenhuijsen te vragen hoe het met hem en de NOS gaat?