Kuki Krol is overleden. Tachtig jaar werd hij, de ex-rechtsbuiten van het Amsterdamse VVA en kortstondig prof van profclub Utrecht in de toen wilde bond.

Ik kende Kuki Krol niet goed tot ik in 1978 bij het wereldkampioenschap voetbal in Argenti nië midden in de nacht wakker werd gebeld. Voor die tijd was hij voor mij slechts vader van een bekende, in dit geval de vader van voetballer Ruud. Hij viel op door zijn kromme voetbalbenen en omdat hij toen malig Ajax-voorzitter Jaap van Praag evenaarde in het achter elkaar vertellen van moppen.

Tot 1978, toen Henk van Dorp en ik in een artikel in Vrij Nederland enige kritiek uitten op het spel van Ruud Krol. Midden in de nacht ging de telefoon. Ik schrok me dood, om verscheidene redenen. Zo leuk was het niet in Mendoza. Mijn moeder aan de telefoon. Iemand dood, dat je midden in de nacht belt? Nee, ze had ons stuk gelezen en hoe ik het in mijn hoofd haalde kritiek te leveren op Ruud Krol? Maar hij speelde niet zo heel goed, sputterde ik tegen en het is hier nu midden in de nacht, begrijp je dat ik schrik. «Niets mee te maken», zei mijn moeder, «bovendien is op dit uur de kans het grootst dat ik je te pakken krijg.» Toen kwam het. «Ik heb je al eens gezegd hoe goed de vader van Ruud in de oorlog was. Dan lever je dus geen kritiek op zijn zoon. Je kunt toch één keer iets voor je moeder doen. Begrepen?»

Ik had het begrepen. Mede door dat ene telefoontje leerde ik Kuki Krol goed kennen, heel goed. Als jongetje van negentien zonder gedegen schoolopleiding maakte hij een keus, zoals Willem Aantjes met wél een gedegen schoolopleiding een keus maakte, maar dan een net iets andere, om het eufemistisch uit te drukken.

Kuki Krol heeft joden, waaronder de broer van scheidsrechter Leo Horn, laten onderduiken en vervoerd. Keek de dood in de ogen toen in zijn eigen huis de Grüne Polizei een pistool op zijn slaap zette, terwijl vlak achter hem in het dressoir een onderduiker verborgen zat. Zijn beste vriend Toon werd in de Kinkerstraat voor zijn ogen opgepakt en weggevoerd. Toon keerde niet terug. Na het tragisch overlijden op 29-jarige leeftijd van zijn eerste vrouw en moeder van zijn kinderen, hervond hij het leven met Hetty.

Kuki was kosjer tijdens en na de oorlog en kreeg mede dankzij de Amsterdamse psychiater Martin Willems het verzetskruis opgespeld door toenmalig CPN-wethouder Harry Verhey.

Kuki was veel meer dan een anonieme vader van een ex-international. Hij was een Mensch.