Vier kunstenaars aan het begin van een carrière, vroeger werden ze vier jaar naar Parijs en Rome gestuurd, nu vijf maanden met een werkbudget naar hun studio met als inzet, als ze weer naar buiten komen, een prijswinnend kunstwerk. Melanie Bonajo, Rana Hamadeh, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar zijn de genomineerden voor de Prix de Rome 2017, categorie beeldende kunst, de prijs die om het jaar wordt uitgereikt. Twee werden geboren in een ander land, alle vier volgden een Nederlandse kunstopleiding, exposeerden al groots in binnen- en buitenland en kregen daar prijzen. Ze hoppen voor hun werk van medium naar medium, maken films, performances, installaties, geluidswerken en schilderijen, schrijven aan boeken en opera’s, combineren mensen met dingen. De Prix de Rome 2017 belooft een slimme, kleurrijke en spirituele editie te worden met alle ruimte voor absurditeit. Geëngageerd, ja, conceptueel, ja, maar de kunst zal naar verwachting steeds over het hier en nu gaan, over ons. Dit zijn kunstenaars die fictie opwerpen om ongestoord in de werkelijkheid te kunnen roeren.

In de Oude Kerk dan een kunstenaar op zijn eind, althans, hij voorspelde zelf het jaar van zijn dood, sloot daar een weddenschap op af, en nu, in 2017, is het zo ver. Christian Boltanski, een Franse kunstenaar met een geweldige carrière, zal in de Oude Kerk vijftig zwarte tombes laten verrijzen en tussen de graven door mannen loslaten met levensvragen voor de bezoeker, terwijl gedragen jassen van Amsterdammers zich in het schip van de kerk zullen schuilhouden. Na heet de tentoonstelling die klinkt als een zwaar slotakkoord, maar van een kunstenaar die graag knipoogt. Zingt hij het uit tot het eind van het jaar, dan heeft hij gewonnen, en loopt hij binnen.


De winnaar van de Prix de Rome wordt in december bekendgemaakt, de tentoonstelling loopt van 2 december t/m 25 februari in de Kunsthal Rotterdam; prixderome.nl. Christian Boltanski, van 24 november t/m 29 april in de Oude Kerk, Amsterdam; oudekerk.nl