Onze koningin zal vanwege de veteranen, die uitsluitend op grond van Befehl ist Befehl handelden, niet openlijk en officieel haar excuses aanbieden, maar in bedekte termen zal zij het oude geweld veroordelen en wellicht zal zij op tactvolle wijze kolonialisme veroordelen en aangeven dat wij nog steeds een rijk land zijn omdat wij onze voormalige kolonien hebben leeggeroofd en het lokale volk hebben onderdrukt, domgehouden en als slaven gebruikt.
Maar wat moet onze vorstin doen als de executies tijdens haar staatsbezoek plaatsvinden? Een toespraak houden over merdeka en democratie? Het bezoek afbreken? Gewoon dooreten?
De Indonesische autoriteiten lachen zich een kriek als uitgerekend tijdens het bezoek van de Vorstin van de Kolonialen de executies plaatsvinden van zeven oude mensen die al dertig jaar vastzitten vanwege sympathie voor een politieke stroming. Hoe kan een land dat zelf zoveel moorden op z'n geweten heeft als Nederland, iets zeggen over zeven executies, zo zullen zij giechelend zeggen.
Inwoners die pleiten voor een democratisch Indonesie, en dus tegen de huidige dictatuur zijn, weten wat ze te wachten staat.
De eerste keer dat ik het woord merdeka hoorde, tientallen jaren geleden, trof het mij al dat merde en merdeka slechts twee letters verschillen. Dat is nog steeds zo.