Bij de tussenstand in juli lag een woord aan kop dat volgens de jury een grote groep mensen discrimineert. Jongerenwoord van het jaar 2015 dreigde ‘alfa-Kevin’ te worden.

Volgens de indiener van het woord is een alfa-Kevin ‘iemand die niet al te snugger is en de Duitse taal maar matig beheerst’. Wanneer dat woord wint, zou dat heel vervelend kunnen uitpakken voor de talloze Kevins die Duitsland telt. Tot een paar jaar geleden behoorde Kevin tot de populairste namen voor pasgeborenen.

Inmiddels is Kevin afgezakt naar de 177ste plaats. Nummer één is gewoon weer Ben, en Emma voor meisjes. Waarom Kevin zo is afgezakt, weten de geleerden niet precies. Wel is er een wetenschappelijk onderzoek bekend met aanwijzingen dat Kevins door leraren slechter worden behandeld dan alle Maxen en Leo’s. Maar altijd nog beter dan Mehmets.

Dat kan nu veranderen. Onderzoek toont ook aan dat naamgeving in Duitsland wordt beïnvloed door het voetbal. Dat Sebastian op de namenlijst sterk stijgt, heeft alles te maken met de roem van Schweinsteiger. Duitslands voetballer van het jaar 2014 is Kevin De Bruyne. Nadeel: de Belgische goalgetter van VfL Wolfsburg spreekt nog altijd maar matig Duits.

Na het verbod op ‘alfa-Kevin’ is een van de grootste kanshebbers voor het woord van het jaar het werkwoord ‘merkeln’. Iemand die ‘merkelt’ wacht af, doet niets, laat de boel op z’n beloop. Is dat niet discriminerend voor de bondskanselier? De Langenscheidt-jury laat weten dat Angela Merkel een prominente persoonlijkheid is. Die moet er maar tegen kunnen.

Niet-discriminerende kanshebbers bij de online-verkiezing zijn ‘muilpesto’ (een stinkende adem), ‘aardporno’ (een mooi landschap), ‘smombie’ (iemand die als een zombie op zijn smartphone zit te turen) en ‘rondroesten’ (Duits: ‘rumoxidieren’, waarmee ‘chillen’ wordt bedoeld). Leuk gevonden, zeggen de taalexperts, maar worden ze ook gebruikt?

Toch is Duitsland nog niet van zijn Kevins af. Het machtwoord van een uitgever van woordenboeken doet de talloze bestaande Kevins niet zomaar verdwijnen. De populaire kleinkunstenaar Pigor waarschuwde er al voor. In een hilarisch nummer voorspelt hij dat een van de volgende bondskanseliers onvermijdelijk Kevin zal heten. ‘Ze worden enorm onderschat’, zingt Pigor, ‘maar de Kevins vegen ons van hun pad, die stellen orde op zaken, ze zullen tot bondskanselier geraken.’