Islamabad – Al hebben de Taliban inmiddels een kwart van Afghanistan heroverd, volgens Europa is het verantwoord om de ruim tienduizend uitgeprocedeerde Afghanen terug te sturen. Na de serie van dodelijke bomaanslagen in Kabul beweert de Duitse regering dat het er weer veilig is.

In het zelfgebouwde vluchtelingenkamp met open riolen buiten de Pakistaanse stad Peshawar moet Akhtar Muhammad huilen. Ontmoedigd en met lege handen keerde hij weer terug uit Afghanistan. Twee maanden geleden, met een bonus van tweehonderd dollar van de vluchtelingenorganisatie unhcrop zak – de VN halveerden het aanvankelijke bedrag vanwege het hoge aantal remigranten – probeerde hij met zijn gezin een nieuw bestaan in het land van zijn voorouders op te bouwen. Maar er was helemaal niets: geen huis, geen school, geen baan. Het gezin kampeerde tijdelijk in een tentje. En de Taliban kwamen steeds dichterbij. De tolk bevestigt het verhaal van Muhammad. Hij is net terug uit Kabul waar hij zijn paspoort moest verlengen. ‘Onderweg werd ik vier keer door de Taliban aangehouden. We waren doodsbang.’

De voormalige extremistische machthebbers rukken verder op. Toch wil Pakistan net zoals Europa af van de drie miljoen vluchtelingen die er al sinds de inval van de Russen in de jaren tachtig illegaal wonen. Officieel mogen ze tot het einde van het jaar blijven. De Afghaanse vluchtelingen klagen over politie-invallen in hun huizen en gedwongen uitzettingen. Bijna een half miljoen pakten vorig jaar hun biezen.

Europa stuurt ze onverbiddelijk terug. Afghanistan moet ze opnemen. De regering in Kabul ondertekende vorig jaar een akkoord met de Europese Unie. In ruil voor opvang van de uitgeprocedeerde landgenoten krijgt Afghanistan jaarlijks 1,3 miljard euro van de EU, plus banenprojecten voor de terugkerende vluchtelingen.

‘We zijn gewoon afgekocht’, zegt de tolk, die steeds bozer wordt. Bij het paspoortenkantoor in Kabul stonden lange rijen. Iedereen probeert tegen beter weten in naar Europa te komen. Afghanistan houdt ze niet tegen. Miljarden dollars pompte het Westen de afgelopen jaren in de wederopbouw van het land. Er is bijna geen school of ziekenhuis gebouwd. De Pakistaanse Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen in Islamabad, Imran Zeb Khan, heeft zijn regering geadviseerd de terugkeer van Afghanen vanwege de oprukkende Taliban uit te stellen. ‘Zelfs je hond stuur je er niet heen’, zegt Muhammad.